Hoogeveense voetbalclubs voelen zich belazerd door college

VOETBAL - "Onbehoorlijk besturen", zo noemt de voorzitter van voetbalvereniging De Weide, Leo Benjamins, de actie van het college van B&W van de gemeente Hoogeveen. Dat college heeft de clubs namelijk per brief een forse kostenverzwaring op het gebied van accommodatiegebruik en onderhoud in het vooruitzicht gesteld.

Donderdagavond kwamen de tien betrokken clubs bijeen om tot een gezamenlijk standpunt te komen, die tijdens de eerstvolgende raadsvergadering op 29 oktober zal worden ingebracht. Drie dagen later, op 1 november, zal de gemeenteraad een besluit nemen.


"In hun eigen begrotingsprogramma zegt het college dat ze overleg gaan voeren met de voetbalclubs, maar nu hebben ze alle maatregelen al meegedeeld in een algemene brief. Dat is dus overleggen achteraf. Als je wilt overleggen over bezuinigingen of lastenverzwaring dan doe je dat vooraf. Dan maak je het bespreekbaar, vraag je of de clubs het kunnen dragen én kijk je of je misschien gezamenlijk tot andere oplossingen kunt komen. Niet zoals het nu is gegaan. Als deze maatregelen doorgevoerd gaan worden betekent dat het einde voor veel voetbalclubs", vervolgt Benjamins, die donderdagavond door alle tien betrokken voetbalclubs uit de gemeente naar voren geschoven als spreekbuis namens de clubs tijdens de raadsvergadering.


Benjamins heeft er, net als de bestuurders van de andere negen clubs in de gemeente Hoogeveen, slapeloze nachten van. "We worden geconfronteerd met een kostenverzwaring van 50%. Voor ons betekent dat we niet 35 duizend euro moeten overmaken naar de gemeente, maar gefaseerd tot 2016 en daarna structureel 70 duizend. Dat betekent dat onze leden over vier jaar het dubbele gaan betalen voor een sport die toegankelijk hoort te zijn. Voetbal is geen elitaire sport en dat gaat er op deze manier wel op lijken. Ik vrees voor een leegloop."


De Weide is met meer dan 1000 leden de grootste Hoogeveense club. De kleinste is vv Tiendeveen, met 100 leden. "Ik wil niet er aan denken wat het voor onze club gaat betekenen", zegt Rudy Kleine. Hij is secretaris bij Tiendeveen. "We zitten midden in de verhuizing naar het nieuwe multifunctionele centrum in het dorp. Dat zorgde al voor een andere begroting en die hebben we net rond en dan komt dit er misschien nog overheen. Voor gezinnen, bij onze club over het algemeen toch arbeidersgezinnen, is het straks gewoon niet meer te betalen om bij ons te spelen. Of het einde vv Tiendeveen is? Dat hoop ik niet en dat mag ook niet. Bovendien zou dat ook desastreus zijn voor het multifunctionele centrum waar de voetbalclub toch één van de hoofdgebruikers is."


Deel dit artikel: