AGOVV declasseert FC Emmen: 6-1

VOETBAL - FC Emmen leed vrijdagavond een onthutsende nederlaag op het kunstgras in Apeldoorn. Na een 1-0 voorsprong verloor de ploeg van trainer Joop Gall met maar liefst 6-1. De thuisploeg maakte na rust gehakt van de Emmenaren die met het schaamrood op de kaken sportpark Berg en Bos verlieten. "Ik kan het nog niet bevatten wat hier is gebeurd", aldus FC Emmen doelman Peter van der Vlag een half uur na afloop.
Emmen begon in Apeldoorn met één wijziging ten opzichte van de laatse competitiewedstrijd tegen MVV. Wijks kreeg de voorkeur als rechterspits boven Almubaraki, die net weer fit is na een darminfectie. Worm en Rojer keerden terug na blessures, maar begonnen op de bank. Routiniers Ruud ter Heide en Jeffrey de Visscher maakten geen deel uit van de wedstrijdselectie. Zij zaten, net als Mravec en Almeida, op de tribune.

In de eerste 45 minuten was er geen vuiltje aan de lucht voor de mannen van Gall. FC Emmen was de bovenliggende partij, voetbalde beter, kwam een aantal keren gevaarlijk door over de flanken en verscheen regelmatig gevaarlijk voor de ogen van doelman Hengelman van AGOVV. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat het bij rust 1-1 stond en niet 1-2, maar Bannink verprutste in de laatste minuut van de eerste helft een unieke kans op een tweede Emmen-treffer. In de counter, na een afgeslagen corner van AGOVV, mocht Emmen met twee man of op één AGOVV-verdediger. Bannink weigerde echter af te spelen op Mamedov, leed balverlies en direct daarna volgde het rustsignaal van scheidsrechter Gözöbüyük. "Natuurlijk is het achteraf makkelijk praten, maar die actie is misschien wel bepalend geweest voor de rest van de wedstrijd" aldus Gall, die zijn ploeg in de rust waarschuwde om na de eerste helft niet misplaatst arrogant te worden.

Of het misplaatste arrogantie was of niet, feit blijft dat FC Emmen na rust volledig door de hoeven zakte. "Het was af en toe pupillen-niveau", vond Gall. "Zielig", meende Kelvin Maynard. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt." Doelman Van der Vlag werd in de tweede helft een ware schietschijf voor de aanvallers van AGOVV. Godee en Kortzorg, de laatste maakte zijn debuut in de basis bij de thuisploeg, groeiden uit tot de helden van de avond. Beide spitsen scoorden drie keer. Van der Vlag: "Maar zij hadden nooit helden mogen worden. Ik schaam me kapot, want dit is onze eigen schuld. De spelers van AGOVV kwamen net al naar ons toe om ons te bedanken. Dat zegt genoeg lijkt me."

De komende weken zal blijken of de nederlaag bij AGOVV een incident is geweest. Feit blijft wel dat Emmen in een paar weken tijd van één van de minst gepasseerde defensies nu ineens bij één van de zeven meest gepasseerde verdedigingen behoort in de Jupiler League. De Emmenaren zijn door de pijnlijke nederlaag afgezakt naar de 15e plaats, met 9 punten uit 9 wedstrijden.

Cijfers: AGOVV Apeldoorn-FC Emmen 6-1 (1-1)
28. Weghorst 0-1, 39. Kortzorg 1-1, 54. Kortzorg 2-1, 65. Godee, 73. Godee 4-1, 79. Kortzorg 5-1, 86. Godee 6-1. Scheidsrechter: Gözübüyük. Gele kaart: Tissingh (AGOVV), Wijks (FC Emmen). Toeschouwers: 2209
AGOVV Apeldoorn: Hengelman; Tissingh, Reekers, Fischer, Evers, Pinarci (85. Laghmouchi), Kaak, Klos (85. Receveur), Kortzorg (88. John), Godee, Bakx.
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst (52. Almubaraki), Velda, De Wit (71. Worm), Bannink, Wijks (71. Rojer), Weghorst, Mamedov