Klimaatpositieve lantaarnpalen in De Wolden

ECHTEN - Langs het nieuwe fietspad van Echten naar Koekange staan klimaatpositieve lantaarnpalen. Ze zijn gemaakt van gerecyclede afvalkunststoffen.
Het gerecyclede plastic gaat 80 jaar mee en daarna kun je het opnieuw smelten en gebruiken voor een nieuwe lantaarnpaal of een ander gebruiksvoorwerp. In de lantaarnpalen zitten energiezuinige LED-lampen. Langs de route tussen Echten en Koekange staan twintig van deze nieuwe lantaarnpalen, volgens de gemeente alleen op plekken zoals kruisingen. Zo wil de gemeente lichtvervuiling in het buitengebied voorkomen.

Onteigeningsprocedure

Het vrij liggende fietspad is aangelegd vanwege de smalle gevaarlijke weg waar fietsers en auto's samen gebruik van maakten. Vlak voor Echten ontbreekt echter nog een stuk van een paar honderd meter. De Drentse grootgrondbezitter Magreet Moret-Wessels Boer wil geen grond verkopen voor de aanleg van het laatste stuk fietspad. De gemeente de Wolden gaat een onteigeningsprocedure tegen haar starten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.