Duizenden ongevallen in de landbouwsector

ASSEN - Jaarlijks gebeuren duizenden ongelukken in de landbouwsector. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat er ieder jaar 22 landbouwers en tuinders omkomen door een bedrijfsongeval.

Daarnaast raken er nog eens ruim 4000 mensen zwaargewond, doordat ze bijvoorbeeld met armen of benen vast komen te zitten in een landbouwmachine. Volgens de stichting VeiligheidNL moeten die cijfers drastisch omlaag. Kees Meijer van VeiligheidNL geeft aan dat er nu een analyse is gemaakt om het probleem inzichtelijker te maken.


Bezuinigingen

Volgens Meijer gaat het het vaakst mis met de machines en landbouwwerktuigen. "Dat komt doordat er wordt bezuinigd op het onderhoud, waardoor de machines niet meer werken zoals zou moeten," aldus Meijer. Ook werken mensen te routinematig, waardoor ze niet meer alert zijn. Jan Berends uit Bovensmilde kan er over meepraten. Hij verloor zijn beide benen in een machine door achterstallig onderhoud. Hij vind het goed dat er nu aandacht wordt besteed aan veiligheid.


Campagne

VeiligheidNL voert campagne om het aantal ongevallen omlaag te brengen. Zo gaan voorlichters langs boeren om hen te vertellen wat ze kunnen doen om de veiligheid te verbeteren.Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: