FC Emmen 'verliest' met 1-1 van Helmond Sport

VOETBAL - De frustraties aan FC Emmen-kant na afloop van het thuisduel tegen Helmond Sport waren te begrijpen, maar hadden ook voorkomen kunnen worden als de ploeg van Joop Gall het duel al eerder op slot had gegooid.

Na de 1-0 voorsprong kreeg Emmen genoeg mogelijkheden om het duel te beslissen, maar dat lukte niet waardoor de gasten diep in blessuretijd nog op gelijke hoogte kwamen uit een strafschop: 1-1.


Helmond Sport mocht van Emmen hoop houden tot de allerlaatste minuut. Dat de Brabanders tot twee keer toe een ongeschreven wet van sportiviteit negeerden, door na een blessurebehandeling de bal niet terug te geven aan Emmen, zorgden voor logische irritaties. Maar die twee momenten namen niet weg dat de druk op de goal van doelman Peter van der Vlag in de slotfase groter en groter werd, waardoor de gelijkmaker ook niet uit de lucht kwam vallen. Dat die gelijkmaker uiteindelijk werd gescoord uit een strafschop door Guijo-Velasco, na een overtreding van Kevin Görtz, maakte de ontgoocheling bij de thuisclub compleet. "Het voelt als een 1-1 verlies", aldus Görtz die door zijn actie ook nog bestraft werd met een directe rode kaart. "We moeten het ons zelf verwijten", oordeelde Joop Gall. "We hadden de wedstrijd gewoon eerder moeten beslissen."


Gall doelde op de twee grote kansen die Emmen kreeg na de openingsgoal van Weghorst in de 61e minuut. Twee keer mocht de thuisploeg in de counter richting de goal van Helmond Sport-keeper Van der Steen. De eerste kans werd om zeep geholpen door Weghorst, die te slap breed legde op invaller Rojer en in de tweede counter stuitte een andere invaller aan Emmen-zijde, Bannink, op Van der Steen. "Emmen verzuimde om het af te maken, waardoor wij uiteindelijk gelukkig zijn met het punt. Helemaal omdat we toch niet op volle sterkte konden spelen vanavond", sprak Helmond Sport-coach Eric Meijers, na afloop. "En wat betreft die twee situaties met die blessurebehandelingen. Dat Emmen boos is op de eerste situatie begrijp ik, maar bij de tweede vind ik het logisch. We komen hier natuurlijk wel voor een resultaat. Of de ongeschreven wet van sportiviteit maar afgeschaft moet worden? ...Dat is niet aan mij."


Bij FC Emmen kreeg Kay Velda zijn vijfde gele kaart, waardoor hij de komende competitiewedstrijd, volgende week vrijdag thuis tegen De Graafschap, moet missen. Kevin Görtz mist door zijn directe rode kaart in ieder geval het bekerduel tegen Rijnsburgse Boys dinsdagavond.


Statistieken: FC Emmen - Helmond Sport 1-1

61. Weghorst 1-0, 90. Gijo Velasco 1-1 (strafschop). Scheidsrechter: Mulder. Rode kaart: 90. Görtz (FC Emmen). Gele kaart: Almubaraki, Maynard, Velda, Weghorst (FC Emmen), Ter Horst (Helmond Sport). Toeschouwers: 1783.


FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Görtz, Velda, Worm (71. Bannink), De Wit (79. Mamedov), Wijks (46. Rojer), Weghorst, Almubaraki.
Helmond Sport: Van der Steen; Van Nuland, Ter Horst, De Regt, Kazlauskas, Gijo Velasco, Sequeira, Van Geffen, Justiana (75. Mossaoui), Brouwers, David.


Deel dit artikel: