Officier van justitie zou zelf moeten getuigen in Kastanjezaak

ASSEN - De officier van justitie die de zogenoemde Kastanjezaak onder zijn hoede heeft, moet zelf als getuige worden gehoord in de zaak. Daarvoor pleitten de advocaten van de verdachten vanmorgen voor de rechter in Assen.

De Kastanjezaak is een megazaak die draait om hypotheekfraude en het telen van hennep in woningen, onder meer in Nieuw-Weerdinge. Er staan 35 verdachten terecht. De advocaten komen met hun verzoek omdat ze denken dat informatie uit een eerder onderzoek, nu gebruikt wordt in de Kastanjezaak. Maar deze informatie is niet in de dossiers terug te vinden. Het zou gaan om 4 ordners die verdwenen zijn. Justitie zegt dat alle informatie die gebruikt wordt in de Kastanjezaak ook in het dossier aanwezig is.


Aanklager en getuige


De officier van justitie zegt dat hij niet aanklager én getuige tegelijk kan zijn in een zaak. De rechtbank heeft nog niet bepaald of de officier van justitie daadwerkelijk als getuige gehoord moet worden. Als de advocaten hun zin krijgen, moet er een nieuwe officier van justitie in deze zaak aangesteld worden. Dit zal de Kastanjezaak vertragen.

Kastanjezaak

Met valse werkgeversverklaringen werden hypotheken aangevraagd en panden aangekocht. Als een kwekerij werd ontdekt leidde dat tot schade voor de hypotheekverstrekker. Twee verdachten uit Hoogeveen zijn volgens hun advocaat door Vietnamese landgenoten misleid en zouden niet hebben geweten dat huurders in twee woningen hennep hebben geteeld. Het openbaar ministerie komt op 2 november met de strafeis.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: