Blamage voor FC Emmen in bekertoernooi

VOETBAL - FC Emmen heeft zich geblameerd in de strijd om de landelijke beker. Voor een plaats bij de laatste 16 in de KNVB-beker, met uitzicht op wedstrijden tegen FC Groningen, PSV, Ajax of Feijenoord, verloor de ploeg van trainer Joop Gall van de amateurs van Rijnsburgse Boys. De nummer 7 in de stand van de zaterdagtopklasse won na het nemen van strafschoppen met 7-6. Na 90 minuten en 2 keer een kwartier verlenging werd er niet gescoord: 0-0.
"Amateurs kunnen ook een strafschop nemen, dus ook Rijnsburgse Boys. Wij hadden het gewoon in 90 minuten moeten afmaken. Daar hebben we de kansen voor gehad. Niet veel, maar toch drie. Zij waren ook wel gevaarlijk, maar echte kansen kregen ze niet", aldus Joop Gall. De trainer doelde met name op de kansen van Alexander Bannink en Wout Weghorst. Bannink had al binnen één minuut moeten scoren toen hij alleen af mocht op doelman Van der Meer. De middenvelder probeerde een stift, waar hij gewoon zakelijk had moeten schieten. Nu ging de inzet net langs de paal. Spits Wout Weghorst, die in de verlenging geblesseerd uitviel, kreeg twee kansen in de reguliere speeltijd. De eerste schoot hij na een scherpe counter op de de voeten van Van der Meer. De tweede ging via een verdediger net naast. Drie echte kansen kreeg FC Emmen dus in anderhalf uur. Rijnsburgse Boys kreeg één hele grote, maar de kopbal van oud FC Groningen-speler Pepijn Kluin werd gepakt door Peter van der Vlag. Toch was de slag op het middenveld voor de amateurs, vond ook Gall: "Ze hebben daar ook aardig wat creativiteit lopen." Met name aanvoerder Kevin Winter en Damiano Schet speelden sterk. Ook aanvaller Remon van Bochoven speelde een aardige wedstrijd. Maar echt hele grote kansen kregen ook 'de Uilen' niet, al was de dreiging richting de goal van Emmen groter dan andersom.
Dat FC Emmen het moeilijk had, veel spelers onder hun niveau speelden en het feit dat Rijnsburgse Boys grotendeels zelfs beter was dan de formatie uit Drenthe zorgde ook voor de nodige irritatie. Zo kregen Rutger Worm, Mauricio Mazzetti en Yannick de Wit geel en kregen de eerste twee het ook nog met elkaar aan de stok. Dat gebeurde kort voor rust, nadat Mazzetti dramatisch uitverdedigde. Het leverde de Argentijnse verdediger een flinke oorwassing op van Worm. "Ik heb Worm dat in de rust ook gezegd dat ik die praktijken niet wil. Je speelt de tegenpartij in de kaart en ook het publiek. Psychologisch niet heel sterk", vond Gall. Yannick de Wit sprong in het veld tussen beide spelers. "Ik vond het echt belachelijk. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dat doe je niet. Maak elkaar dan voor alles uit in de kleedkamer, maar niet midden op het veld." Het voorval zegt misschien wel iets over het huidige FC Emmen, dat na een sterke periode in de competitie waarin het vijf duels op rij ongeslagen bleef, inmiddels alweer vijf wedstrijden niet gewonnen heeft. Invaller Norair Mamedov: "We zitten op dit moment in een moeilijke fase. Dat is duidelijk. Afgelopen vrijdag kregen we al een domper in de laatste minuut tegen Helmond Sport en nu deze uitschakeling."

Mamedov was de laatste die gevaar stichtte voor de goal van Rijnsburgse Boys. Ver in de tweede helft van de verlenging ging de inzet van de invaller, in de ploeg gekomen voor Weghorst, net voorlangs. "Ik twijfelde tussen zelf schieten of een voorzet. Maar iedereen stond in de dekking. Daarom schoot ik hem hard voorlangs. Helaas ging de bal via een been van een verdediger net voorlangs." De thuisploeg kreeg twee aardige kansen in de verlenging, maar de eerste inzet werd van de doellijn gehaald door Mazzetti en de tweede poging was een prooi voor Van der Vlag.
Penalties moesten dus uitkomst bieden. Rijnsburgse Boys won de toss en had dus het psychologische voordeel. Dat voordeel werd een nadeel na de zevende strafschop. Van Bochoven miste en FC Emmen kon op 3-4 komen, maar Eldridge Rojer schoot naast. De 16e strafschop werd uiteindelijk gemist door Norair Mamedov. "Ik was heel zeker. Ik had een hoek gekozen en daar bleef ik bij. Normaal gesproken schiet ik ze altijd in het zijnet en kan de keeper er nooit bij, maar nu schoot ik hem teveel naar het midden. Echt waardeloos. Ik kan niet eens zeggen wat er door me heen ging na die bal."
En zo zit niet FC Emmen, maar topklasser Rijnsburgse Boys in de koker aanstaande donderdag bij de loting van de achtste finale. Geen PSV, Ajax of Feijenoord voor FC Emmen dus... "Tja, zal je natuurlijk net zien. Nou, die loting... die hoef ik niet te zien", baalde Mamedov.