Eerste BE-trein van Coevorden naar Rotterdam

COEVORDEN - Goederentreinen van de Euroterminal in Coevorden kunnen vanaf vanavond door de Bentheimer Eisenbahn (BE) van Rotterdam naar Coevorden worden gereden. Het helemaal zelf rijden van de ‘Rotterdam Shuttle’ door de BE en Euroterminal is goedkoper. Het is sinds vanavond mogelijk door een aanpassing aan het spoor bij Coevorden.

Tot nu reed een andere vervoerder de goederentreinen tussen Rotterdam Kijfhoek en Coevorden Euroterminal. Het is een lang gekoesterde wens van de Euroterminal en de BE om de treinen zelf te kunnen rijden. De BE heeft machinisten opgeleid en een zware elektrische locomotief gekocht. Een elektrische locomotief is goedkoper in gebruik, veel milieuvriendelijker en kan net zoveel vracht trekken als twee dieselloc’s. Maar de elektrische locomotief kon nog niet naar Rotterdam rijden omdat een stuk spoorlijn in Coevorden geen elektrische bovenleiding had. ProRail heeft dat stuk spoor de afgelopen tijd van bovenleiding voorzien. Vanmiddag om 17:38 vertrok de eerste geheel eigen trein van de BE naar Rotterdam.


In de toekomst hopen de Euroterminal en de Bentheimer Eisenbahn dat er een nieuw stuk spoor kan worden aangelegd dat het mogelijk maakt om goederentreinen rechtstreeks naar de Euroterminal te laten rijden. Groot voordeel daarvan is dat er niet meer gerangeerd hoeft te worden op het station van Coevorden. Dat scheelt veel tijd, geld en geluidsoverlast voor omwonenden. Om het nieuwe spoor mogelijk te maken moet er wel een brug of viaduct worden aangelegd over het kanaal Coevorden – De Haandrik. Als het nieuwe stuk spoor er komt, kunnen nog meer oude sporen bij station Coevorden verdwijnen, waardoor er in het stationsgebied nieuwbouw kan komen.

Meer over dit onderwerp:
Coevorden
Deel dit artikel: