'Verzekering extreem weer wordt voor boeren onbetaalbaar'

ASSEN - Een verzekering bij extreme weersomstandigheden voor boeren en fruittelers dreigt onbetaalbaar te worden, door een forse verhoging van de assurantiebelasting.

Dat vreest directeur Jan Schreuder van de agrarische schadeverzekeraar Vereinigte Hagel in Smilde. Ruim 650 boeren en telers, waaronder velen in het noorden, hebben hier hun verzekering voor extreme weersomstandigheden. De premie is dankzij subsidie vanuit Brussel en Den Haag nog betaalbaar, maar door een verdubbeling van de assurantiebelasting, wordt dat volgens Schreuder een ander verhaal.


Op de brede weersverzekering zit nu in Nederland een assurantiebelasting van bijna 10 procent. Ten opzichte van de andere Europese landen loopt ons land al uit de pas, omdat er in alle andere landen geen assurantiebelasting wordt geheven op de verzekering. Met nog eens een forse verhoging, wordt de situatie in Europa volgens Jan Schreuder nog oneerlijker. "Ik pleit ervoor dat het ministerie, LTO en de Nederlandse Akkerbouwvakbond alles op alles zetten de assurantiebelasting in ons land op nul te krijgen."


Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: