Geen onenigheid specialisten Bethesda over toekomst

HOOGEVEEN - Er is overeenstemming onder de specialisten van Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal.

Hoe die eensgezindheid er dan uitziet, daar wil voorzitter Herman de Boer van de staf van de medisch specialisten nog niks over zeggen. De Hoogeveense medisch specialisten van Ziekenhuis Bethesda kwamen vanavond bijeen voor een vergadering over de fusieplannen.


Uitgelekte brief

Oorzaak was een uitgelekte brief van de vrijgevestigde medisch specialisten in Hoogeveen, die het niet eens zouden zijn met de denktank, die bestaat uit medisch specialisten van alle drie de ziekenhuizen. Deze denktank bracht onlangs een advies uit over de toekomst van de ziekenhuiszorg in een groot deel van Drenthe. Dat advies gaat uit van handhaving van de drie ziekenhuizen met zoveel mogelijk functies, maar wel met concentratie van complexe ingrepen in één van de ziekenhuizen. De denktank koos daarmee niet voor het omstreden KPMG-Plexus-voorstel, dat bij het ziekenhuisbestuur pleitte voor de bouw van een nieuw interventieziekenhuis ergens in Drenthe. Daar zouden alle complexe operaties moeten plaatsvinden, zodat Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal alleen dagbehandelcentra zouden worden. Over dit plan was veel rumoer.


Discussie over toekomst

Uit de dit weekend uitgelekte brief zou blijken dat een groot deel van de Hoogeveense specialisten vrezen dat de zware operaties allemaal naar Emmen gaan en Hoogeveen een uitgekleed ziekenhuis krijgt. Een groot deel van de Bethesda-specialisten zou daarom tegen de plannen zijn. Volgens penningmeester Rob de Vries van de vrijgevestigde Hoogeveense specialisten klopt dat niet. Dat liet hij na afloop van de vergadering weten. “We hebben als vrijgevestigde specialisten een aantal vragen en zochten de discussie met de bestuurders van ons ziekenhuis. Die discussie hebben we nu. Er is geen groep Hoogeveense specialisten die het oneens is met het advies van de denktank die het bestuur adviseert.”


Longchirurgie

Het overhevelen van de longchirurgie naar Emmen, waar de Hoogeveense specialisten zo boos over zouden zijn, is volgens het ziekenhuisbestuur niet het gevolg van de voorgenomen fusie, maar van de eisen van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde. Die schrijft voor dat vanaf 2013 een ziekenhuis minimaal twintig van deze operaties moet doen. Zowel Bethesda als het Scheper Ziekenhuis halen dat aantal niet en daarom is ervoor gekozen alle operaties in Emmen te doen.


Consensus

De voorzitter van de vrijgevestigde medisch specialisten Peter Kleingeld wilde niet reageren. Voorzitter Herman de Boer van de medische staf wilde alleen kwijt dat er consensus is onder de Hoogeveense specialisten. Morgenavond wordt opnieuw vergaderd over de toekomst van de drie ziekenhuizen.

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen
Deel dit artikel: