Twintig geïnteresseerden in koop oude NAM-spoorlijn

De spoorlijn bij Veenoord
De spoorlijn bij Veenoord
SCHOONEBEEK - Er zijn twintig belangstellenden voor de te koop staande NAM spoorlijn tussen Schoonebeek en Nieuw-Amsterdam. Spoorbeheerder ProRail wil niet zeggen om wie het gaat of wat de potentiële kopers met de oude oliespoorlijn willen.
Er zijn belangstellenden die de hele 6 kilometer lange lijn willen kopen maar ook die een deel van willen hebben. ProRail wil het liefst zaken doen met één partij. Als er meerdere gegadigden zijn die allemaal een stuk van de stilgelegde oliespoorlijn willen hebben zullen ze zich moeten verenigen, aldus Jouke Schaafsma van ProRail.

Omwonenden hebben ProRail laten weten dat ze het liefst zien dat er een wandelpad op de spoorlijn wordt aangelegd. Een koper kan de spoorlijn in de huidige staat bijvoorbeeld gebruiken voor de exploitatie van toeristische railfietsen. Ook gebruik door een museumtrein is mogelijk, al moet er dan veel aan het spoor hersteld worden. Volgens ProRail is het ook geschikt als oefenspoor voor een spooraannemer. Als gekozen wordt voor wandel- of fietspaden dan moeten de rails er wel af.

Navraag door RTV Drenthe bij de gemeenten Emmen en Coevorden leert dat zij geen belangstelling hebben om de lijn te kopen. Als de spoorlijn niet wordt verkocht dan volgt alsnog sloop. Het oud ijzer uit de brug van het Stieltjeskanaal moet dan de sloop deels financieren. In de zomer wil ProRail een besluit nemen over verkoop of toch sloop.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl