Gevangenis Hoogeveen dicht - nieuwbouw Veenhuizen

HOOGEVEEN - De gevangenis in Hoogeveen gaat dicht, waardoor ruim 200 banen verloren gaan. Dat gebeurt al in 2014. Veenhuizen wordt in 2018 gesloten, maar krijgt hiervoor nieuwbouw terug voor 566 gevangenen. Er gaan in Veenhuizen 130 arbeidsplaatsen weg.
Dat is vanmiddag bekend geworden. Gevangenis Bankenbosch in Veenhuizen gaat al in 2014 dicht, maar dat is volgens planning. De gevangenissen Esserheem en Norgerhaven in Veenhuizen sluiten in 2018. Voor die tijd moet de nieuwbouw in Veenhuizen klaar zijn.
Staatssecretaris Fred Teeven zei zojuist op de persconferentie dat hij met dit besluit tot nieuwbouw in Veenhuizen rekening heeft gehouden met het belang van de werkgelegenheid van de Dienst Justitïele Inrichtingen voor het Noorden. Of de nieuwe gevangenis een publieke of private gevangenis wordt, is nog in onderzoek, "maar het kan best zo zijn dat Veenhuizen de eerste private gevangenis van het land krijgt", aldus Teeven

Naast Bankenbosch, gaat trouwens ook de locatie Fleddervoort in Veenhuizen dicht met 24 cellen. In totaal gaan hiermee in Veenhuizen 130 arbeidsplaatsen verloren.

De gevangenis in Ter Apel blijft open. Maar de rijks-tbs-inrichting Veldzicht in Balkbrug, vlak over de provinciegrens, met 220 tbs-patiënten moet ook sluiten in 2016. Daar werken 500 mensen, waarvan een groot deel uit Drenthe komt.

In Hoogeveen wordt door het actiecomité vanuit het personeel woedend gereageerd op het besluit om de inrichting te sluiten. Volgens woordvoerder Anton Pekel is er sprake van kapitaalsvernietiging. "Deze gevangenis voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen en dat wordt zomaar overboord gegooid. En Hoogeveen heeft met 14 procent het hoogste werkloosheidspercentage, en dan komt dit er nog eens overheen."

In Veenhuizen heerst opluchting, maar tegelijkertijd leeft het gevangenispersoneel daar mee met de collega's in Hoogeveen.


Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.