Heldoorn niet herbenoemd als burgemeester van Assen

ASSEN - Burgemeester Sicko Heldoorn (56) wordt niet herbenoemd als burgemeester van Assen. Dat is donderdagavond tijdens de raadsvergadering bekend gemaakt, na een besloten zitting van de raad.

De vertrouwenscommissie heeft laten weten dat Heldoorn niet het vertrouwen krijgt om nog eens zes jaar burgemeester van de Drentse hoofdstad te zijn. Waarom Assen tegen de herbenoeming van Heldoorn is, wordt niet bekend gemaakt vanwege de wettelijke geheimhoudingsplicht die geldt voor procedures rond burgemeestersbenoemingen en ook herbenoemingen.


Zwaar aangeslagen

Burgemeester Heldoorn was volledig verrast en verliet direct na de bekendmaking van het raadsbesluit zwaar aangeslagen het stadhuis. "Ik kan op dit moment niet meer zeggen dan dat ik diep teleurgesteld ben. Het is een vertrouwelijke procedure en het advies gaat nu naar de minister. Ik kan er voor nu, op dit moment niets over zeggen." Hij denkt vrijdag misschien meer te kunnen zeggen.


De PvdA, de partij van Heldoorn, laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn. Fractievoorzitter van de PvdA Jaap van Oostrum: "Het enige wat ik kan zeggen is dat ik teleurgesteld ben over dit advies dat naar de minister gaat. En verder is alles vertrouwelijk en laat ik het hier bij.' PvdA-raadslid Hilly Vrieling maakte duidelijk dat dit in elk geval niet de keuze van de PvdA was.

Ook VVD-fractievoorzitter Frank Duut liet doorschemeren 'zeker teleurgesteld' te zijn. Op de vraag of hij de negatieve uitkomst verwacht had, zegt de VVD'er 'nee!'.


Voorzitter Ruud Wiersema van de vertrouwenscommissie, ook fractievoorzitter van PLOP, weigerde een nadere toelichting op het besluit. "Ik denk niet dat het verstandig is om hier inhoudelijk op in te gaan, want de procedure is vertrouwelijk. En ik wil niet het risico lopen dat u mij moet opzoeken in Veenhuizen."


De raadsvergadering werd na de bekendmaking geschorst, en vervolgens ook niet meer hervat, omdat de stemming te aangeslagen was.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: