ProRail wil treinen sneller laten rijden

ZWOLLE/HOOGEVEEN - Intercity's rijden in 2015 mogelijk met 140 kilometer per uur langs Hoogeveen. ProRail onderzoekt momenteel de mogelijkheden om het spoor geschikt te maken voor hogere snelheden.

Het bestaande spoor bij de Griendtsveenweg en de Pesserstraat is nu geschikt voor een snelheid van maximaal 80 kilometer per uur. Intercity's die Hoogeveen passeren, kunnen daardoor niet op volle snelheid doorrijden. ProRail wil het spoor aanpassen voor snelheden tot 140 kilometer per uur, de maximumsnelheid op de spoorlijn tussen Meppel en Groningen.


Voor wethouder Tiens Eerenstein staat voorop dat het geluidsniveau van de passerende treinen niet omhoog mag. Ook wil Eerenstein dat de overweg aan de Pesserstraat, die een aantal jaren geleden is aangepast, niet opnieuw gevaarlijker wordt door de snelheidsverhogingen. Als de gemeente Hoogeveen, de provincie en spoorbeheerder ProRail vlot een besluit nemen, kan er in 2014 of 2015 worden begonnen met de aanpassingen van het spoor.


Ook in Meppel en Assen komen aanpassingen, zodat er harder gereden kan worden. Alle maatregelen samen leveren een wat kortere reistijd op voor intercityreizigers.

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen
Deel dit artikel: