Zorgverzekeraar Achmea was tegen één nieuw groot Drents ziekenhuis

ZWOLLE/HOOGEVEEN - Eén groot nieuw ziekenhuis in Drenthe was er nooit gekomen. Zorgverzekeraar Achmea had daar niet mee ingestemd. Achmea is de grootste zorgverzekeraar in Drenthe en die had geen geld gestoken in zo'n interventieziekenhuis.

Hoofd zorginkoop Noord Nederland van Achmea Marga Haveman: "Wij willen dat de zorg zo dicht mogelijk bij de inwoners van Drenthe blijft en niet op één locatie. Bovendien dacht de Zorggroep Leveste Middenveld (ZLM) aan een top-klinisch ziekenhuis en die staan al in Groningen en Zwolle. Nog één erbij is teveel van het goede." Hoewel Achmea beseft dat in alle drie huidige ziekenhuizen forse investeringen nodig zijn vindt de zorgverzekeraar het (deels) sluiten van ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen of Stadskanaal ook kapitaalvernietiging.


Volgens bestuursvoorzitter Eric Janson van ZLM is in goed overleg van Achmea besloten tot een fusie van de drie ziekenhuizen. Onlangs hebben ZLM en Achmea een 10-jarig samenwerkingsverband afgesloten. Doel van dat convenant is om samen de zorg in de regio op peil te houden en te verbeteren. De één van de eerste zaken die worden aangepakt is het op een andere manier regelen van de spoedeisende hulp in de ziekenhuizen. Jansson sluit niet uit dat de samenwerking leidt tot het maken van meerjarige financiële afspraken met Achmea.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle
Deel dit artikel: