"Anti-psychotica te vaak voorgeschreven"

ASSEN - Verstandelijk gehandicapten krijgen vaak overbodig medicatie. Het gaat om anti-psychotica, waardoor ze rustiger worden. Maar uit onderzoek van arts Gerda de Kuijper van Vanboeijen en GGZ Drenthe blijkt dat veel van deze mensen helemaal niet psychotisch zijn.

De Kuijper deed het onderzoek onder 2400 mensen. Ruim 800 van hen kregen de anti-psychotica, maar de helft van deze mensen bleek niet psychotisch. Volgens De Kuijper werd het middel in het verleden veel voorgeschreven toen er minder kennis was over de medicatie. Wanneer patiënten al langere tijd anti-psychotica gebruiken, durven instellingen daar vaak niet mee te stoppen, omdat ze bang zijn voor de effecten.


De onderzoekster adviseert behandelaars om kritisch te zijn bij het voorschrijven van de medicatie en eerst te zoeken naar onderliggende oorzaken van de gedragsproblemen. Ook wijst zij op de bijwerkingen van de anti-psychotica, zoals een grotere kans op suikerziekte.


Gerda de Kuijper kaart de kwestie aan bij instellingen en de beroepsvereniging. Verder doet ze vervolgonderzoek om meer bewijzen te vinden voor haar conclusie.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: