Stop op vergunningen uitbreiding veehouderijen

ASSEN - De provincie Drenthe legt voorlopig voor een maand de vergunningverlening voor de uitbreiding van veehouderijen rond Natura 2000-gebieden stil.

Het afgelopen jaar hebben vijfhonderd van de 2200 melkveehouderijen een vergunning aangevraagd. De provincie wil nu eerst kijken wat de effecten zijn op basis van het zogeheten Groenmanifest van Drenthe. Als bedrijven uitbreiden neemt ook de productie van mest toe en daarmee de ammoniakuitstoot.


Volgens Drentse natuur- en milieuorganisaties leidt extra ammoniak tot verslechtering van de natuur in onze provincie. De organisaties vinden dan ook dat de opschorting, die vandaag ingaat, ook moet gelden voor de aanvragen die nu nog in behandeling zijn. Ze willen snel met de provincie om tafel om te bekijken hoe het nu verder moet. Het stopzetten duurt voorlopig tot 10 november.


De provincie Brabant kondigde vorige maand al een bouw- en uitbreidingstop af voor de complete veehouderijsector tot februari 2014. Landbouworganisatie LTO in Drenthe heeft geen problemen met de tijdelijke stop, maar wil daarna wel om tafel met de provincie om te voorkomen dat het opnieuw gebeurd.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: