Johan Willem Frisokazerne in Assen gered

ASSEN - De Johan Willem Frisokazerne in Assen blijft open. Dat staat in het akkoord tussen de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De gemeente Assen en de provincie Drenthe reageren verheugd.
In het akkoord is 50 miljoen euro beschikbaar voor regionale werkgelegenheid. Daardoor kunnen de kazerne in Assen en ook tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug open blijven. Dat waren wensen van de ChristenUnie.

De oppositiepartijen onderhandelden met het kabinet over de begroting voor 2014, met 6 miljard euro aan bezuinigingsmaatregelen. Zonder de steun van D66, ChristenUnie en SGP zou er in de Eerste Kamer geen meerderheid zijn voor de begroting van het kabinet. Vrijdagvond kwamen de partijen na lang onderhandelen tot een akkoord.

Steun ChristenUnie

De afgelopen weken is door Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar en burgemeester Carry Abbenhues van Assen flink gelobbyd om de kazerne in Assen open te houden. In de ChristenUnie vonden zij een groot voorstander van het behoud van regionale werkgelegenheid.
Op Prinsjesdag werd bekend dat de JWF-kazerne in 2017 moest sluiten, en het bataljon Luchtmobiel naar Havelte moest verhuizen, maar dat is nu dus van de baan.

Verheugd en trots

Burgemeester Abbenhues reageert verheugd op het besluit en bedankt alle organisaties en burgers voor de steun in de strijd voor behoud van de kazerne. In een persverklaring noemt het Asser college van B en W naast de stevige Drentse lobby van CdK Tichelaar, ook nadrukkelijk de inzet van fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie in de Tweede Kamer en landelijk partijvoorzitter Piet Adema van de CU, die ook waarnemend burgemeester is in Tynaarlo.
Commissaris Tichelaar is blij en zeer trots op het bereikte resultaat na twee weken stevig lobbywerk.

Het is de tweede keer dat de kazerne in Assen ontsnapt aan een bezuinigingsmaatregel van Den Haag. In 2011 stond het 13e bataljon Luchtmobiel in Assen op het spel en daarmee ook de kazerne. Daar werken 1000 mensen.

Veldzicht

Dat ook tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug alsnog openblijft is ook belangrijk voor de werkgelegenheid in Drenthe. In juni werd bekend dat tbs-kliniek Veldzicht per 1 januari 2016 haar deuren zou moeten sluiten vanwege forse bezuinigingen op het gevangeniswezen. Tegen de sluiting was veel protest. Bij de inrichting werken veel mensen uit Zuidwest-Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.