Noordelijke Ondergrond Afvalvrij waarschuwt voor kernafval in Drentse zoutkoepels

EMMEN - De stichting Noordelijke Ondergrond Afvalvrij (NO-A) is boos op het ministerie van Economische Zaken. Er deugt niets van een inspraakprocedure rond de eindberging van kernafval en dat kan grote gevolgen hebben voor Drenthe
Het ministerie is op dit moment bezig met de inspraak rond het Nationaal Programma voor de Berging van Radioactief Afval. En daarbij komt ook de opslag van kernafval in zoutkoepels in beeld, zoals in de zoutkoepels bij Schoonloo, Gasselte, Hooghalen of Anloo.

Wassen neus

Volgens de Stichting Noordelijke Ondergrond Afvalvrij is de inspraakprocedure van het ministerie hierover een wassen neus, omdat er alleen in de Staatscourant op 10 oktober een publicatie heeft gestaan. En daar weet de noordelijke bevolking niets van, omdat gewone burgers de Staatscourant niet zien.

Ook vreest de belangenclub dat overheden als provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze en Midden-Drenthe de publicatie hebben gemist, omdat ze tot op heden niets uit die hoek heeft gehoord. De stichting heeft provincie en gemeenten inmiddels gealarmeerd.

Krachtig tegengeluid

Ze is bang dat er zonder krachtig noordelijk tegengeluid, toch kernafval in de noordelijke zoutkoepels komt. Volgens de stichting mag dat nooit gebeuren, omdat de lekkende zoutkoepels in het Duitse Asse hebben aangetoond dat opslag van radioactief afval beslist niet zonder gevaar is.

Roelof Heida, secretaris van de Stichting Noordelijke Ondergrond Afvalvrij, pleit voor een fatsoenlijke inspraakprocedure over de eindberging van radioactief afval. Dat betekent volgens hem dat het ministerie in het land regiobijeenkomsten organiseert, waar burgers te horen krijgen wat de plannen zijn en waarop iedereen kan reageren.

-Link naar website (NO-A)
http://www.no-a.nl/pages/sub/84956/Zoutkoepels.html

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.