PvdA wil verbod op landbouwgif in lelieteelt

ASSEN - De PvdA Statenfractie wil een onmiddellijk verbod op het gebruik van landbouwgif in de lelieteelt zolang niet is aangetoond dat het middel veilig is voor de gezondheid.
Bij het telen van lelies wordt het bestrijdingsmiddel metamnatrium gebruikt. Dat is een giftig grondontsmettingsmiddel, waarmee lelievelden worden bewerkt voordat er bollen worden geplant. Het gif kan bij mensen zorgen voor ernstige ademhalingsproblemen en huiduitslag. Donderdagavond besteedde het onderzoeksprogramma Zembla hier aandacht aan.

Omwonenden van lelievelden in Drenthe maken zich ernstig zorgen. De Gezondheidsraad is bezig met een onderzoek en ook de GGD wil onderzoeken wat de gevolgen van het middel zijn. Tot die tijd wil de PvdA dat het niet gebruikt wordt in de lelieteelt.

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Staatssecretaris Dijksma van landbouw wil geen direct verbod op gif, maar bereidt wel een blootstellingsonderzoek voor, naar de gevolgen op de volksgezondheid.

Zie ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.