Bevaarbaar maken kanaal Coevorden Zwinderen financieel niet haalbaar

ZWINDERSESLUIS - Een goed plan maar nu financieel niet haalbaar. Dat is kort samengevat de conclusie van de provincie Drenthe na onderzoek van het idee van de havenvereniging Coevorden om het kanaal Coevorden Zwinderen weer bevaarbaar te maken.

De havenvereniging wil Coevorden laten meeprofiteren van de nieuwe succesvolle vaarverbinding tussen Drenthe en Duitsland door via een ommetje langs Coevorden de vaartoerist langer in Drenthe houden.


"Al die vaartoeristen varen nu de snelste route via de Hoogeveensche Vaart door Drenthe", zegt voorzitter Jan Wolter Mager van de Havenvereniging. Tussen Geesbrug en Zwinderen ligt het in onbruik geraakte kanaal naar Coevorden. Maak dat weer open en de toerist kan dan naar de historische haven van Coevorden varen. Via het Stieltjeskanaal kun je dan weer omhoog naar de nieuwe vaarroute Erica - Ter Apel."


Kosten doorberekend

Gedeputeerde Henk Brink van de provincie vindt het een mooi plan maar het is in deze tijd echt niet haalbaar. Op verzoek van RTV Drenthe heeft Brink de kosten laten doorrekenen. "Over 10 kilometer moeten zeven vaste bruggen worden vervangen. Ook moeten een ophaalbrug en twee sluizen weer gangbaar worden gemaakt en voorzieningen worden gebouwd. Dat kost tussen de 10 en 15 miljoen euro, veel minder dan de nieuwe vaarverbinding Erica - Ter Apel (36 miljoen) maar we leven inmiddels in een financieel andere tijd." Brink wil het plan bewaren voor betere tijden.

Meer over dit onderwerp:
Zwinderen
Deel dit artikel: