Jan Hollenbeek Brouwer overleden

ASSEN - In zijn woonplaats Assen is afgelopen weekend Jan Hollenbeek Brouwer overleden.

Hollenbeek Brouwer was in de jaren tachtig van de vorige eeuw één van de grondleggers van Radio Drenthe en voor het CDA jarenlang lid van gedeputeerde staten in onze provincie. Jan Hollenbeek Brouwer is negentig jaar geworden. Hij wordt in besloten kring begraven.


Al jong politiek actief

Hollenbeek Brouwer werd op 1 april 1923 geboren in Valthermond. Hij volgde onder meer de opleiding hogere landbouwschool in Groningen. Van 1948 tot 1957 was hij actief voor de anti-revolutionaire jongeren (arjos) in Drenthe en in 1960 werd Jan Hollenbeek Brouwer directeur van het Gereformeerd Sociaal Centrum Drenthe. Ook was hij bestuurslid van Het Drents Genootschap.


In 1962 werd Hollenbeek Brouwer verkozen tot statenlid voor de ARP (de Anti Revolutionaire Partij), wat in 1980 opging in het CDA. Van 1970 tot 1987 was hij gedeputeerde. Hollenbeek Brouwer was een groot pleitbezorger voor streektaal en streekgeschiedenis. Hij bewerkstelligde de totstandkoming van Radio Drenthe en van 1988 tot 1993 was hij voorzitter van de stichting Omroep Drenthe.


In 1982 werd Hollenbeek Brouwer benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. In 1993 kreeg hij de Culturele Prijs Drenthe.


(Bron: Encyclopedie van Drenthe)

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: