Matthijsse kwam vanavond met deze verklaring in de gemeenteraad van Assen, omdat volgens hem 'schadelijke beelden zijn ontstaan rond het mislukken van de deal, die geen recht doen aan de werkelijkheid'. PLOP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over het stuklopen van de onderhandelingen met ondernemer Christian Maas.
Onhandige actie
Volgens Matthijsse is de gemeente Assen vorig jaar na de eerste contacten met de ondernemer niet over één nacht ijs gegaan. Assen heeft volgens Matthijsse van tevoren uitgebreid onderzoek gedaan naar de antecedenten van de eigenaar van de Scepter Brands Company en zijn Chinese partners en daaruit is geen enkele twijfel gerezen. Wat er vervolgens na het tekenen van een intentieverklaring dit voorjaar in China, waar een Asser delegatie bij was, is gebeurd, kan Matthijsse niet zeggen, omdat dit bedrijfsgevoelige informatie is en hij wil niet het risico lopen een schadeclaim te krijgen.
Wel gaf Matthijsse toe dat hij 'onhandig' is geweest, door tegenover het Financieel Dagblad een naam te noemen van één van de Chinese partners in de fabriek. De ondernemer was hier boos over, en na alle bestuurlijke problemen in Assen met het vertrek van de burgemeester en later van een wethouder, werd het vertrouwen er niet groter op. Toen het CDA ook het bedrijventerrein Assen-Zuid ter discussie stelde, was Christian Maas wel klaar met Assen. Hij gaf toen al aan de fabriek niet meer in Assen te willen realiseren.
Grillige zuivelmarkt
Vorige week maakten beide partijen in een persverklaring officieel bekend dat de babymelkpoederfabriek niet in Assen-Zuid komt en ook niet elders in Nederland. Volgens Matthijsse komt dat door de grillige zuivelmarkt, waardoor de fabriek geen zekerheid kon krijgen over de levering van melk. "En wij hebben als overheid nu eenmaal geen grip op de dairymarkt."
PLOP wacht eerst de beantwoording van de schriftelijke vragen af. Pas dan wil de partij bekijken of er nog een extra debat in de raad nodig is, over de mislukte deal. De SP sluit zich daarbij aan.