Excuses van Asser wethouder Matthijsse aan raad

ASSEN - Wethouder Henk Matthijsse moest donderdagavond in de Asser raad diep door het stof. Hij had verzuimd vorig jaar op te treden tegen drie winkels, waaronder de Praxis, die in strijd met de regels in Assen al tijden op zondag open zijn.

Op aandringen van de ChristenUnie maakte de VVD-wethouder uiteindelijk excuses aan de gemeenteraad, nadat ook PvdA, PLOP, CDA, GroenLinks, SP en de fractie Duut/Prent het gedrag van de wethouder afkeurden. Ze vonden het van weinig sensitiviteit getuigen dat Matthijsse, ondanks alle gevoeligheid rond de zondagopenstelling, vorig jaar niet meteen ingreep.


De ChristenUnie begon donderdagavond over de kwestie tijdens de discussie over de zondagopenstelling in de provinciehoofdstad. Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Harmke Vlieg had in oktober een Asser ondernemer via een mail bij de gemeente zijn beklag gedaan over een autowasstraat, een keukenbedrijf en de Praxis. Die zouden in strijd met de plaatselijke verordening al tijden elke zondag open zijn. De wethouder besloot op eigen houtje hier niet tegen op te treden, omdat er volgens hem geen sprake was van een handhavingsverzoek. Verder had hij het college niet ingelicht over de kwestie, en ook de raad niet. Dat werd hem zeer kwalijk genomen.


Na twee schorsingen gaf de wethouder uiteindelijk toe dat hij een andere weg had moeten bewandelen, en zei hij 'sorry'. Daarmee was voor de raad de kous af, al kreeg Matthijsse de nadrukkelijke waarschuwing mee, dat dit 'een gevalletje was van eens maar nooit weer'.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: