Winkels in Assen mogen elke zondag open

ASSEN - De winkels in Assen mogen voortaan elke zondag open. De raad stemde met 21 stemmen voor en 10 tegen voor een algehele zondagopenstelling.

De stemming volgde na een motie van GroenLinks, PLOP, VVD en de fractie Duut/Prent, die een vrijstelling voor alle winkels willen. Ze vinden dat Assen niet kan achterblijven, nu in omliggende gemeenten winkels op zondag open mogen, en Assenaren bij supermarkten buiten de stad gaan shoppen.


ChristenUnie, CDA, SP en PvdA-raadslid Hilly Vrieling zijn tegen de zondagopenstelling, omdat zij de zondagsrust van groot belang vinden. Volgens hen is de zondag een dag voor geloof, gezinsleven en verenigingsleven. Ook zijn ze bang voor de gevolgen voor kleine ondernemers, die straks ondersneeuwen bij de grote bedrijven die wel voldoende personeel hebben om elke zondag open te kunnen. "Het wordt straks een race om de omzet, dus hoezo vrijwillig. Het wordt al snel moeten", aldus CDA-fractievoorzitter Eddy de Korte.


De supermarkten en de bouwmarkten in Assen zijn blij met de vrijstelling, evenals de grootwinkelbedrijven in de stad zoals V&D, Mediamarkt en Hennes en Maurits. Maar volgens bedrijfsleider Jos Geling van V&D is het niet zo dat ze nu meteen elke zondag de deur openen. "We gaan eerst in overleg, ook met de binnenstadsvereniging MKB Assen, om te zien wat we als collectief kunnen. Want natuurlijk is het goed dat ondernemers zelf de vrijheid hebben om open te gaan, maar je hebt ook nog zoiets als een collectieve verantwoordelijkheid voor de sfeer in de stad." Zo zal er eerst nadrukkelijk gesproken worden over een koopzondag op elke laatste zondag van de maand.


Een groot deel van de middenstad in het centrum gaat in niet open op zondag, omdat ze zes koopzondagen genoeg vinden, zo bleek deze week al uit een enquête van MKB Assen. Met de vrijstelling vreest eigenaar Nico Vanderveen van het gelijknamige warenhuis dat Assen straks spookkoopzondagen krijgt als er slechts hier en daar een winkel op zondag open is. "We moeten ervoor waken dat mensen straks denken, goh, zo'n koopzondag in Assen is ook niks, ik kom er niet weer."

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: