Fokker Hoogeveen verder met ontwikkeling lichtgewicht vliegtuigonderdelen

HOOGEVEEN - Een consortium van Nederlandse bedrijven, waaronder Fokker Aerostructures in Hoogeveen, tekent een contract met de Franse vliegtuigfabrikant Airbus voor de verdere ontwikkeling van lichtgewicht vliegtuigonderdelen.

Het gaat om kunststof materialen voor de staart, de ophanging van de motoren en de vleugelkleppen. De onderdelen voor de Airbus worden gemaakt van thermoplastische composiet, een zeer sterk en lichtgewicht kunststof. Het materiaal is efficiënter en goedkoper te maken en het is brandveiliger dan andere materialen. Vliegtuigen worden lichter en dat scheelt weer in de brandstofkosten. Bovendien kunnen ze verder vliegen.


24 miljoen euro

In Hoogeveen werkt een team van zo'n twintig mensen aan het project dat de naam TAPAS2 draagt. Behalve Fokker werken ook bedrijven als Ten Cate in Enschede mee in het project. In totaal wordt door verschillende partijen zo'n 24 miljoen euro geïnvesteerd. Vanuit het Rijk wordt 10 miljoen euro bijgedragen. De samenwerkingsovereenkomst wordt vanavond getekend tijdens het bezoek van de Franse president François Hollande aan Nederland.


Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen
Deel dit artikel: