Rechter verbiedt opnieuw publicatie dagboek Vaatstra

ASSEN - Het dagboek van de moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra mag opnieuw niet worden gepubliceerd. Dat heeft de rechter in Assen bepaald.

Mariannes moeder, Maaike Terpstra, daagde Frides Laméris uit Zuidlaren voor de rechter omdat de man 41 pagina’s uit dit dagboek op zijn website heeft gezet. Het verhaal geeft de gevoelens van de moeder weer vanaf het moment dat haar dochter Marianne op 1 mei 1999 verdween. Het lichaam van het meisje werd kort daarna in een weiland gevonden bij Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord. Pas op 19 april 2013 werd de Fries Jasper S. door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 18 jaar cel voor het vermoorden en verkrachten van Marianne.


De rechter stelt nu dat het dagboek een auteursrechtelijk beschermd werk is. De publicaties moeten binnen twee dagen van de site van de Drent zijn gehaald. Hij riskeert een boete van 2500 euro per gedraging per dag als hij zich daar niet aan houdt. Op 18 december besliste de rechter in Haarlem dat de publicist Wim Dankbaar en uitgever Hans Mauritz het boek niet zonder toestemming van de schrijfster openbaar mochten maken.


De dagboekaantekeningen zijn ver voor de aanhouding van Jasper S. gemaakt. Het zijn de ervaringen en de diepste gevoelens van de moeder tijdens haar rouwproces. De moeder gaf haar dagboek ter inzage aan een vriendin. Vervolgens werd dit gedigitaliseerd en kwam het buiten medeweten van de moeder in handen van derden. Laméris is ervan overtuigd dat Jasper S. niet de moordenaar is. De werkelijke dader is volgens hem door een complot op het hoogste justitiële niveau buiten schot gehouden.


Terpstra wil een publicatieverbod en dat alle documenten en kopieën aan haar worden overhandigd. Ook wil zij de namen en adressen van de personen aan wie een afschrift van het boek is verstrekt. Daarnaast vordert de vrouw een voorschot van 50.000 euro op de geleden schade. Advocaat Yehudi Moszkowicz noemde deze publicaties bijzonder pijnlijk voor Terpstra: "De oude dag van de vrouw wordt door deze complotdenkers, die hier alleen maar een slaatje uit willen slaan, verziekt."


De advocaat werd vooraf aan de zitting per mail gewraakt. Laméris wenste niet de gang naar de rechtbank in Assen te maken. Hij vindt het een kwestie van rechtsongelijkheid als hij niet mag publiceren. Bovendien wilde de man niet in één zaal zitten met 'de jonge Moszkowicz'.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: