Brandbrief Drentse scholen over CITO als afrekenlijstje

ASSEN - Drentse openbare basisscholen willen af van de CITO-score als afrekenlijstje voor hun onderwijskwaliteit. De schoolbesturen, verenigd in Prisma Drenthe, schrijven dat in een brandbrief aan staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs.

Volgens voorzitter Paul Moltmaker van Prisma Drenthe is de uitslag van de CITO-toets verworden tot een soort afrekeninstrument voor de onderwijsinspectie. En dat frustreert de invoering van Passend Onderwijs, waarbij leerlingen met problemen binnen het reguliere basisonderwijs een plek krijgen.


"Als de inspectie de score van de CITO-toets als maat blijft nemen, om de kwaliteit van een school te beoordelen, demotiveert dat leerkrachten om zich in te zetten voor leerlingen die minder presteren dan het gemiddelde, maar die op hun eigen niveau wel goed zijn. Daar is het passend onderwijs juist voor bedoeld", aldus Moltmaker. Prisma is bang dat scholendirecties 'probleemleerlingen' gaan weren, als het CITO-lijstje het meetinstrument blijft.


Volgens Prima moet de inspectie breder kijken, om te bepalen of een school onderwijs op voldoende niveau geeft. "Maar zodra de CITO-cijfers bekend zijn, wat binnenkort weer staat te gebeuren, is dat meteen voor de inspectie en ook de media het instrument om te zeggen of een school wel of niet goed presteert, en daar moet de staatssecretaris eens wat aan doen", zegt Moltmaker. De Drentse schoolbesturen hopen op korte termijn op een gesprek met de staatssecretaris.

Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: