Gasselternijveenschemond wordt energieneutraal

GASSELTERNIJVEENSCHEMOND - Gasselternijveenschemond wil over twee jaar een energieneutraal dorp zijn. Dat moet gebeuren met zonnepanelen, zonnecollectoren, ledverlichting, biomassa en woningisolatie.

Een dorpsenergieteam, samengesteld door de Vereniging Dorpsbelangen, gaat ermee aan de slag. Er wordt gewerkt aan een dorpsenergieplan voor de 200 huizen die Gasselternijveenschemond telt. Daarbij komt er hulp van studenten van verschillende universiteiten, die voor alle woningen de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen in beeld brengen.


De provincie heeft bij Gasselternijveenschemond ook een windmolenpark gepland, maar het dorp heeft niet de illusie dat ze met een eigen duurzaam energieplan de windmolens kan tegenhouden. "Maar we willen hiermee wel laten zien dat wij ook bereid zijn om te werken aan duurzame energie", zegt Ali Edelenbosch.


Het dorpsenergieplan voor Gasselternijveenschemond is een voorbeeldproject in de gemeente Aa en Hunze. De kosten worden geraamd op vjjftig- tot zestigduizend euro en de helft ervan moet gefinancierd worden met subsidie uit de provinciale pot 'vitaal platteland'. "We zijn krimpgebied en zijn samen bezig met de leefbaarheid van het dorp, door de kwaliteit van de huizen te verbeteren, wat het wonen aantrekkelijker maakt. Dat is toch wel wat waard," aldus Edelenbosch.


Deze week krijgen alle huishoudens een energiebesparingsgids thuis en zondag 23 maart is er in het dorpshuis van Gasselternijveenschemond een informatiedag.Meer over dit onderwerp:
Gasselternijveenschemond
Deel dit artikel: