Burgerkrachtcentrale in voormalige gevangenis Hoogeveen

HOOGEVEEN - De voormalige gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen moet een burgerkrachtcentrale worden. Dat wil ChristenUnie-fractievoorzitter Gert Vos.
In het gebouw moeten maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en eventueel de overheid een plek krijgen, zodat ze van elkaar kunnen leren stelt Vos. Volgens Vos zijn veel maatschappelijke organisaties en vrijwilligers in Hoogeveen op zoek naar permanent onderdak. "Bij een terugtrekkende overheid zal de bevolking meer zelf moeten doen en dan is een verzamelplaats waar je van elkaar kunt leren erg handig. Dat is burgerkracht," aldus Vos.

Volgens de ChristenUnie-fractievoorzitter wil niemand het enorme gebouw kopen en zullen er ook geen andere overheidsdiensten naar Hoogeveen komen. Met zijn idee wordt kapitaalvernietiging voorkomen en blijft De Grittenborgh in gebruik, stelt Vos.

Welzijnswerk SWW Hoogeveen ziet het idee van een burgerkrachtcentrale helemaal zitten. Het vrijwilligerscentrum kan er opleidingen verzorgen en de voedselbank, de kledingbank en de stadstuinen voor minima kunnen er onderdak vinden. Bovendien kan het een leer/werkplek zijn voor inwoners zijn die een tegenprestatie moeten leveren aan de gemeente.

De rijksgebouwendienst, eigenaar van De Grittenborgh, wil niet zeggen wat de koopsom is van het gebouw of wat ze vraagt als huurprijs. Het plan is om de gevangenis eerst aan te bieden aan een andere rijksdienst, dan aan de gemeente of provincie. Pas daarna gaat het in de openbare verkoop.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl