Lokale partijen winnen fors in Drenthe

ASSEN - De lokale partijen zijn ook in Drenthe de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

EMMEN

Wakker Emmen is van 5 naar 15 zetels gegaan. Het is daarmee de grote winnaar. PvdA duikelt van 11 naar 6 zetels. CDA gaat naar 5 en VVD naar 2. D66 en DOP winnen allebei 1 zetel en komen uit op 3. LEF! en ChristenUnie gaan van 1 naar 2 zetels. GroenLinks heeft en houdt 1 zetel. Vrolijk Emmen en SOPN kregen te weinig stemmen.

COEVORDEN

Belangen Buitengebied Coevorden is vanuit het niets de grootste partij geworden in Coevorden. De partij krijgt 6 zetels. De PvdA en VVD gaan van 6 naar 4 zetels. Ook het CDA houdt 4 zetels over. PAC krijgt een zetel minder komt uit op 3. D66 en Gemeentebelangen houden allebei 2 zetels.

ASSEN

In Assen is de PvdA de grootste partij, op de voet gevolgd door D66 en ChristenUnie. PvdA heeft 6 zegels en D66 en de ChristenUnie komen uit op 5. Grote verliezer is de VVD, die gaat van 5 naar 3 zetels. CDA houdt 4 zetels. De SP wint fors. Die ziet het aantal zetels verdubbelen en komt op 4. PLOP houdt 4 zetels en GroenLinks verliest eentje en houdt 1 zetel over. Nieuwkomer OpAssen krijgt 1 zetel.

HOOGEVEEN

Hoogeveen bracht als eerste gemeente in Drenthe de uitslag. Het CDA blijft daar met 8 zetels de grootste, maar verliest 1 zetel. Gemeentebelangen wint 2 zetels en gaat naar 7 zetels en de SP is de grootste winnaar. Met 3 erbij komt de partij op 4 zetels. De PvdA en de VVD verliezen beide 2 zetels en komen uit op respectievelijk 4 en 3. De ChristenUnie houdt 3 zetels en D66 blijft op 1 zetel staan, net als GroenLinks. De SGP krijgt geen zetel in de Hoogeveense gemeenteraad.

BORGER-ODOORN

In Borger-Odoorn wint Gemeentebelangen flink. De partij gaat van 6 naar 9 zetels. PvdA zakt van 5 naar 4 zetels. VVD en CDA behouden 3 zetels. D66 verliest 1 zetel en komt uit op 1. ChristenUnie houdt 1 zetel.

TYNAARLO

D66 en VVD zijn in de gemeente Tynaarlo in evenwicht. Beide partijen krijgen 4 zetels. D66 is daarmee verdubbeld. PvdA verliest 2 zetels en komt uit op 3. GroenLinks en Leefbaar Tynaarlo hebben en houden 3 zetels. Ook Gemeentebelangen en CDA blijven met 2 zetels gelijk. De ChristenUnie wint 1 zetel en komt uit op 2.

DE WOLDEN

Ook in De Wolden wint Gemeentebelangen. De partij is met 8 zetels veruit de grootste. VVD en CDA komen uit op 3 zetels. PvdA blijft gelijk met 2. Ook D66, GroenLinks en ChristenUnie houden 1 zetel.

WESTERVELD

In Westerveld zijn er vier partijen met 3 zetels, namelijk: VVD, Progressief Westerveld, PvdA en CDA. VVD is hierdoor niet langer de grootste en PvdA wint 1 zetel ten opzichte van 2010. Gemeentebelangen en DSSW verliezen beide een zetel en komen allebei uit op 2. Nieuwkomer STERK Westerveld krijgt 1 zetel.

NOORDENVELD

Gemeentebelangen blijft de grootste in Noordenveld. De partij krijgt er 2 zetels bij en komt uit op 7. Lijst Groen Noordenveld houdt 4 zetels en is daarmee de tweede partij. PvdA zakt van 4 naar 3 en de VVD halveert en komt uit op 2. CDA en GroenLinks houden allebei 2 zetels. D66 wint een zetel en komt uit op 2. ChristenUnie heeft en houdt 1 zetel.

MEPPEL

In Meppel blijft Sterk Meppel de grootste partij, maar verliest wel als lokale partij 1 zetel en komt uit op 5 zetels. De VVD verliest en komt uit op 4, net als de PvdA die ook 4 zetels krijgt. Het CDA behoudt 3 zetels. Nieuwkomer SP komt uit op 2 zetels. D66 houdt er 2 en ook GroenLinks blijft met 1 zetel gelijk. De ChristenUnie wint en krijgt 2 zetels.

AA EN HUNZE

De grootste partij in Aa en Hunze is en blijft Gemeentebelangen. Die partij krijgt er een zetel bij en komt uit op 8. De PvdA is met 4 zetels de tweede partij. VVD verliest 1 zetel en komt uit op 3. GroenLinks en CDA blijven gelijk op 2 zetels. D66 wint een zetel komt uit op 2.

MIDDEN-DRENTHE

PvdA is in Midden-Drenthe de grootste partij. Ondanks het verlies van 1 zetel. Grote winnaar is ook hier D66.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl