SP, D66 en CU winnaars in Assen, PvdA en VVD verliezers

PROVINCIE - ASSEN- De SP is in Assen de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. D66 en ChristenUnie wonnen eveneens. De grote verliezers zijn ook in de provinciehoofdstad de PvdA en de VVD. Die reageerden zwaar teleurgesteld.
De SP in Assen ziet het zetelaantal verdubbelen van 2 naar 4. SP-voorman Jan Broekema reageerde opgetogen en wacht af of de forse winst nu een plek in een college oplevert.
D66 was de zesde partij in Assen, maar is nu de tweede partij geworden en gaat van 4 naar 5 zetels, net als de ChristenUnie.

De PvdA blijft nipt de grootste, met een verschil van 42 stemmen met D66, maar gaat terug van 8 naar 6 zetels. Collegepartij de VVD, die de tweede partij in Assen was, gaat van 5 naar 3 zetels en wordt daarmee de zevende partij. Stadspartij PLOP behoudt 4 zetels net als het CDA, en GroenLinks verliest er eentje en komt op 1.

Oud-PLOP-raadslid Egbert Prent heeft het met zijn nieuwe partij OpAssen net gered. Hij krijgt één zetel. De nieuwe partij Daadkrachtig Nederland, die vorige week nog zijn lijsttrekker Frank Duut eruit zette, haalde bij lange na de kiesdrempel niet.

Wijzigingen zetelverdeling

Aanvankelijk leek het er woensdagnacht op dat PvdA, D66 en ChristenUnie alle drie vijf zetels zouden krijgen, maar donderdagmorgen kwam de voorlopige uitslag voor Assen neer op 6 zetels voor PvdA en D66, ten koste van CDA en GroenLinks. Donderdagmiddag werd dit alweer aangepast: D66 krijgt er toch 5, en CDA houdt er 4. Dit is nog steeds 'een voorlopige uitslag', aldus de gemeente. Vrijdagmorgen volgt de definitieve, en ook de voorkeursstemmen.

Het opkomstpercentage in Assen was met 55,1 procent hoger dan in 2010. Toen was het opkomstpercentage 53,3 procent. Kijk hier voor de uitslagen van de gemeente Assen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl