Tichelaar: 'Afstand tot landelijke partijen is te groot'

ASSEN - In Drenthe is massaal op lokale partijen gestemd, omdat mensen een grote afstand voelen tot de landelijke partijen. Dat is de verklaring van commissaris van de koning Jacques Tichelaar voor de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen.
In de meeste Drentse gemeenten zijn de PvdA en de VVD de grote verliezers en lokale partijen boekten winst. De uitslag betekent dat er waarschijnlijk veel onervaren politici in de gemeentebesturen zullen komen. Tichelaar voorziet wat dat betreft geen grote problemen. Wel zet hij vraagtekens bij de vorming van colleges. De winnende lokale partijen komen niet zomaar in het college. Deze winnaars moeten eerst andere partijen vinden die met hen willen samenwerken. Lukt dat niet, dan kan het alsnog gebeuren dat kleinere partijen het college vormen.

Jacques Tichelaar noemt als voorbeeld Wakker Emmen, voor deze partij zal het lastig worden om bondgenoten te vinden. Als Wakker Emmen wel in het college komt, zal de partij misschien beloften niet na kunnen komen en dan kan de kiezer worden teleurgesteld.

De commissaris van de koning is het meest nieuwsgierig naar de collegevorming in Tynaarlo, vanwege de eerdere politieke crisis daar. Volgens Tichelaar wordt het voor D66 een enorme uitdaging om tot een college te komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl