Ongeloof pomphouder grensstreek over stijgende dieselverkoop

COEVORDEN - De noodklok is al meerdere keren geluid over dalende verkopen van brandstof bij pomphouders in de grensstreek. Maar het CBS komt nu met landelijke cijfers en die laten een ander beeld zien.
De verkoop van diesel over de maand januari is landelijk gezien gestegen met 3,6 procent ten opzichte van januari 2013. Volgens CBS econoom Peter Hein van Mulligen is de stijging te verklaren door een aantrekkende economie. Het verschil tussen de grensstreek en de rest van het land komt volgens hem doordat de grotere pomphouders in de randstad veel meer gewicht in de schaal leggen. De groeiende economie heeft dus een sterker effect dan de accijnsverhoging. Van Mulligen wijst er wel op dat cijfers over een maand vertekenend kunnen zijn. "Een overzicht van drie of vier maanden geeft een beter beeld," aldus de CBS econoom.

Staatssecretaris Wiebes van financiën gaat in mei bekijken of de accijnsverhoging wordt teruggedraaid na berichten over dramatische daling van de verkoop van brandstof in de grensstreek. Hij wil eerst de cijfers afwachten.

De CBS cijfers doen pomphouder Gerrit van der Haar uit Coevorden vrezen dat de accijnsverhoging niet wordt teruggedraaid. De verkoop is bij hem met een kwart gedaald sinds het begin van dit jaar. Als de lijn zich doorzet denkt hij personeel te moeten ontslaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl