Oud-raadslid Jaap Boerema overleden

Meppeler verdrinkt in haven Urk (archieffoto)
Meppeler verdrinkt in haven Urk (archieffoto)
EELDE - Oud-raadslid voor D66 in Eelde Jaap Boerema is overleden. Boerema was raadslid van 1978-1990 voor de toenmalige gemeente Eelde. Ook was hij vier jaar Statenlid.
Boerema stond in 1978 aan de wieg van de oprichting van de historische vereniging Ol Eel uit Eelde. In 1980 ontstond de stichting waarvan Boerema voorzitter werd. Hij werd het eerste ere-lid van de vereniging. Als voorzitter van Ol Eel maakte hij zich vanaf 1986 sterk voor de opening van het Klompenmuseum. Hij kwam met het idee om de klompenverzameling van klompenmakerij Wietzes uit te bouwen tot museum. Tijdens een inzameling waar Boerema zich fanatiek voor inzette werd 34.000 gulden opgehaald.

Oud-secretaris van Ol Eel Cathrinus Schaafsma zat 8 jaar met Boerema in het bestuur van de vereniging. Hij noemt Boerema een bevlogen man. "Tien jaar lang stond Jaap Boerema aan het roer van de stichting, als een voorzitter met overzicht, zowel figuurlijk als letterlijk", aldus Schaafsma.

Boerema was tegen de komst van museum de Buitenplaats in Eelde. Het planten van appelbomen op Het Kampje zorgde voor verdeling in Eelde. Ook zorgde het volgens partijgenoot Hans Engels voor een verwijdering tussen Boerema en de partij.

"Een Eeldenaar is aan zijn laatste reis begonnen", staat er in zijn overlijdensadvertentie. Jaap Boerema is 80 jaar geworden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl