Boswachter: mensen onnodig bang gemaakt voor teken

DIEVER - In de Drentse bossen kun je veilig rondwandelen, zonder meteen besmet te worden met de ziekte van Lyme. Dat stelt boswachter André Donker van Natuurmonumenten.
Volgens Donker worden mensen onnodig bang gemaakt voor besmetting door teken. Een tekenbeet kun je namelijk ook heel makkelijk in het groen aan de straatkant of in een tuincentrum oplopen, aldus de boswachter.

Donker zegt wel dat het belangrijk is om beschermende kleding te dragen in het bos en om jezelf van top tot teen te controleren als je in de natuur bent geweest. Als een teek binnen 24 uur verwijderd wordt is de kans op de ziekte van Lyme namelijk erg klein. Een op de vijf teken draagt Lyme bij zich. Donker pleit voor goed onderzoek van mensen die gebeten zijn door een Lyme-teek, want daar valt volgens hem veel winst te behalen.

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid heeft een app gelanceerd waarmee je kan zien hoe je een teek kunt herkennen en moet verwijderen. Overigens is het bedrijf Innatoss bezig met een alternatieve methode om besmetting met Lyme aan te tonen. Die test moet er voor zorgen dat de ziekte beter en sneller kan worden vastgesteld.

Deze week is het de week van de teek en dus is het beestje volop in het nieuws.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl