Ontslag provincieambtenaren na 'krankzinnige heksenjacht'

BEILEN/ASSEN - Vier geschorste provincieambtenaren krijgen strafontslag wegens ernstig plichtsverzuim. Maar volgens de jurist die een van de mannen bijstaat, is er sprake van onterechte verwijten en ontoelaatbare onderzoekspraktijken.

Grof geschut

Jurist Ferre van de Nadort vindt dat er met 'grof geschut' is gewerkt, als het gaat om de onderzoeksmethoden van het recherchebureau Marple. Dat deed voor de provincie maandenlang onderzoek naar, in eerste instantie, drie provincieambtenaren in de buitendienst. De jurist uit Beilen wijst op het toepassen van een track and trace-systeem, waarbij drie maanden lang de privéauto van zijn cliënt met een zender is gevolgd. "Dit zijn methoden die je niet zou verwachten in een land als Nederland, waarbij er er geen redelijke verdenking is. Dit is buiten elke proportie."

Plichtsverzuim

Het onderzoek naar ernstig plichtsverzuim onder de provincieambtenaren begon vorig najaar. Dat werd ingesteld na signalen van ontoelaatbare praktijken, zoals handel in gekapt hout dat voor eigen gewin werd doorverkocht, en er zouden te makkelijk spullen worden meegenomen die voor de sloop waren. Drie ambtenaren in de buitendienst kwamen bij het onderzoek in beeld.

Verlofuren

De cliënt van Van de Nadort, die toezicht hield op bouwprojecten in de provincie, wordt uiteindelijk verweten dat hij niet zorgvuldig met de werk- en verlofuren omging en dat hij te veel dienstkilometers heeft gedeclareerd. In december kreeg de man nog een goede beoordeling, terwijl er op dat moment onderzoek naar hem gedaan werd.

Klokkenluider

Een van de ambtenaren, die ook strafontslag krijgt, is oud-PvdA-raadslid Erik Koerts uit Westerbork. Hij was teamleider bij de provincie en kaartte de praktijken aan, maar werd half februari zelf geschorst omdat hij over het onderzoek had gepraat met derden. Dat is ontdekt door het afluisteren van telefoongesprekken. Dat wordt hem zo zwaar aangerekend, dat ook hem ernstig plichtsverzuim wordt verweten. Zijn advocaat laat weten 'zwaar in de tegenaanval te gaan'. Ook hij vindt dat er zwaar geschut wordt gebruikt.

Zienswijze

Gedeputeerde Henk Brink wil inhoudelijk niet reageren op wat de ambtenaren nu misdaan hebben en ook niet op de onderzoeksmethoden. Hij wil alleen maar kwijt dat 'er wel degelijk wat aan de hand is en dat er zorgvuldig is gehandeld, waarbij de provincie beslist niet over één nacht ijs is gegaan'. "Maar ze hebben nog de tijd om hun zienswijze te geven, want het strafontslag is nog niet definitief," aldus Brink.

Zie ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.