Belastingdienst kwam WKE al eerder tegemoet

VOETBAL - De schuld van WKE bij de Belastingdienst is een slepende kwestie. In de periode tot en met 2008 zou de club zelfs 1,6 miljoen euro hebben moeten betalen maar de Belastingdienst is met de club tot een deal gekomen. De schuld is daarin teruggebracht tot vier ton. Inclusief rente moet WKE nu 570.000 euro betalen. Dat zegt advocaat Rob Geene van WKE.
Vorige week vrijdag had dat bedrag betaald moeten zijn. Maar omdat dat niet gebeurd is werd vrijdag de inventaris opgehaald en staat de Belastingdienst niet meer open voor een dialoog. Zelfs niet nu de club kenbaar heeft gemaakt dat het 400.000 euro wil betalen. WKE advocaat Rob Geene: "Dan is de afweging naar mijn idee heel simpel. Als je vier ton kan krijgen als Belastingdienst in plaats van een faillissement waarbij je niks krijgt, wat is dan de keuze."
Volgens Geene is de Belastingdienst de enige crediteur van de club. Voor een faillissementsaanvraag zijn normaal gesproken meerdere crediteuren nodig, maar daar wel zijn uitzonderingen op. Bijvoorbeeld als het faillissement wordt aangevraagd in algemeen belang. Volgens advocaat Geene kan daar geen sprake van zijn: "Deze vereniging heeft een belangrijke functie in de leefgemeenschap Emmen. Ik zie de schending van het openbaar belang niet zo. Het is juist gediend bij een instandhouding van WKE."
In november 2013 heeft het bestuur van WKE naar buiten gebracht dat het in navolging van voorzitter Hinke Wolters stopt met haar werkzaamheden. Maar formeel is dat bestuur nog wel steeds verantwoordelijk. "Het bestuur staat steeds nog steeds ingeschreven in het handelsregister. Er komt een ledenvergadering en dan moet de vereniging maar beslissen wat ze met het bestuur gaat doen," aldus Geene.
Volgens de advocaat zijn de problemen ontstaan door onmacht bij de bestuursleden en niet door onwil. Zo heeft de club heeft al tijden geen deugdelijke boekhouding gevoerd. Maar als de Belastingdienst wel kan aantonen dat het om onwil gaat kunnen de bestuursleden hoofdelijke aansprakelijk worden gesteld. Dat betekent dat de Belastingdienst het volledig verschuldigde bedrag bij elk bestuurslid zou kunnen opeisen.

Zaterdagavond werd er gewoon gevoetbald op Sportpark Grote Geert in Emmen. WKE won met 5-1 van De Treffers. Zo blijft de club voorlopig uit de degradatiezorgen in de topklasse.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl