Aangifte tegen schrijfster Yvonne Kroonenberg

ASSEN - Tegen schrijfster Yvonne Kroonenberg is aangifte gedaan. Dat meldt de hoofdredacteur van HP/De Tijd Edwin van Sas.
Volgens hoofdredacteur Van Sas is er aangifte gedaan op basis van artikel 137 C en D. Artikel 137 C spreekt van een persoon die zich in het openbaar, mondeling of schriftelijk, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging. Artikel 137 D spreekt van aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen.

Interview

In een interview in het blad HP/De Tijd laat Kroonenberg zich denigrerend uit over bewoners van de wijk Amsterdam-Noord en over inwoners van Drenthe. Die zijn volgens Kroonenberg "zo primitief, dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken." Ze voegde er aan toe: "Ik probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren."

Reactie Tichelaar

Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar noemt de uitlatingen van schrijfster Yvonne Kroonenberg over Drenten 'volstrekt ongepast'. Tichelaar vraagt zich af of het beledigen van bevolkingsgroepen een trend wordt onder bekende Nederlanders: "Sommige mensen menen dat ze de meest verschrikkelijke dingen mogen zeggen, en ze denken daar ook nog mee weg te komen." Tichelaar wil de uitspraken niet achteloos laten passeren. "In Drenthe organiseren we dit jaar op 5 mei de Nationale viering van de Bevrijding. Het gaat dan ook om vrijheid van meningsuiting. Hetgeen niet betekent dat je maar vrijuit kunt beledigen, kwetsen of discrimineren. Juist onze politici en schrijvers, BN’ers, wonend in de Randstad en intellectueel, moeten dat snappen. Ik spreek hen aan als mens: eerst nadenken voor je iets zegt."

Reacties op internet

Ook op internet wordt fel gereageerd op het interview met Kroonenberg. Op Twitter noemen mensen haar 'arrogant', 'respectloos' en 'narcistisch'. Ook dat Yvonne Kroonenberg in een reactie op Radio Drenthe vertelde dat het om een grapje ging, wordt haar niet in dank afgenomen. Geboren Drent Marijn de Vries zegt daarover op haar blog: "Grapjes met een bittere waarheid erachter, grapjes waarin plots naar buiten komt hoe de grachtengordel binnenskamers over ‘ons’ placht te praten."

De website The Post Online maakte een lijst met tien redenen waarom je in Assen meer lol hebt dan met Yvonne Kroonenberg. Op de Wikipedia-pagina van Yvonne Kroonenberg stond korte tijd: "Kroonenberg is niet getrouwd en heeft geen kinderen, terecht".

@ykroonenberg http://t.co/4dPVtkf8Tl Wat een arrogantie, ook hier wonen lezers en kopers van jouw boekjes. Schaam je!
— Caroline Saathof (@FlexibilityR)

Dag @ykroonenberg. Woon in Assen, kom wel eens in de Action en heb typisch Drentse kop. En ik vind u arrogant. Doei http://t.co/Q8IsIGGvqs
— Bas van Sluis (@basvansluis)

— Sander S (@SanderQuote)

Lees ook:

Foto: By Roel Wijnants (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl