Zoekactie naar nieuwe huisartsen gaat moeizaam

DALEN/HOOGEVEEN - Er zijn kleine succesjes in de zoektocht naar nieuwe huisartsen voor Zuidoost en Zuid-Drenthe. In Dalen en Hoogeveen zijn artsen geworven via de campagne proefwerken.
Maar de proefwerkactie heeft onvoldoende potentiële huisartsen opgeleverd om het probleem op te lossen. Huisarts Knel Lameris uit Dalen die in Drents Diep van 8 oktober 2013 uitleg gaf over de moeizame zoektocht naar een opvolger heeft er eindelijk één gevonden. En huisartsenpraktijk Stationsstraat in Hoogeveen heeft ook via het proefwerken er een arts bij kunnen krijgen.

Maar met deze kleine succesjes is het dreigende tekort niet opgelost. Binnen vijf jaar stoppen vijftien huisartsen in de regio Zuidoost-Drenthe. Opvolgers willen vaak niet meer fulltime werken zodat er twintig tot dertig nieuwe huisartsen nodig zijn. Ook buiten Zuidoost-Drenthe ontstaat inmiddels een tekort aan opvolgers.

Volgens voorzitter Ben Luten van de Huisartsen Kring Drenthe moeten huisartsen die over een aantal jaren willen stoppen nu al op zoek naar een opvolger. Anders openbaart zich volgens Luten straks een nog veel groter probleem.

PvdA-Tweede Kamerlid Agnes Wolbert uit Annen wil dat het voor jonge huisartsen aantrekkelijker gemaakt wordt om naar Noord-Nederland te komen. Zorgverzekeraars zouden zich daar volgens haar voor moeten inzetten. Ook vindt het kamerlid dat artsen in krimpregio's meer moeten verdienen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl