Onderzoeksleidster fraudeonderzoek provincie in opspraak

ASSEN/DEN HAAG - De leidster van het onderzoek naar mogelijke fraude bij de provincie Drenthe, door recherchebureau Marple, is in opspraak. Greet Elsinga werkt ook bij het stafbureau van de nationale politie en na vragen van RTV Drenthe hierover volgt er nader intern onderzoek naar haar.
In afwachting van de uitkomsten daarvan mag Elsinga op geen enkele wijze meer recherchewerkzaamheden doen voor het bureau Marple, aldus een politiewoordvoerder. De nationale politie verrichtte een verkennend onderzoek nadat RTV Drenthe onlangs vragen stelde over Elsinga's betrokkenheid bij het fraudeonderzoek van de provincie namens Marple en haar werkzaamheden voor de politie. Daar wisten ze aanvankelijk niets van enige betrokkenheid van Elsinga bij welk fraudeonderzoek voor welk bureau dan ook.

Plichtsverzuim

Het recherchebureau Marple is vorig najaar door de provincie Drenthe ingehuurd om onderzoek te doen naar mogelijk plichtsverzuim onder provincie-ambtenaren in de buitendienst. Aanleiding waren signalen over het doorverkopen van gekapt hout van de provincie en het doorsluizen van afgekeurde goederen zoals abri's en lantaarnpalen die naar de sloop zouden gaan.

Na maanden onderzoek door Marple, waarbij auto's met track- en trace-bakens zijn gevolgd, personen zijn geobserveerd, telefoongesprekken zijn afgeluisterd en vele mogelijke getuigen zijn gehoord, werden vier ambtenaren in februari geschorst. Dit draaide in maart uit op een aanzegging tot strafontslag. De vier zijn hiertegen in verweer gegaan.

Kritiek door jurist

Jurist Ferre van de Nadort uit Beilen, die één van de provincie-ambtenaren bijstaat, leverde onlangs al fikse kritiek op de gebruikte onderzoeksmethodes van Marple. Hij noemde die excessief en onzorgvuldig. Hij is perplex over het nieuws rond de onderzoeksleidster en noemt het zeer begrijpelijk dat er nader intern onderzoek volgt. Hij had al wel gezien dat er op de website van het recherchebureau de logo's van zowel politie als justitie staan, maar is benieuwd naar de manier waarop Marple het onderzoek heeft uitgevoerd.

De nationale politie wil nog geen antwoord geven op de vraag van RTV Drenthe of onderzoeksleidster Greet Elsinga met haar werk voor Marple in strijd heeft gehandeld met de gedragscode en voorschriften bij de politie. "Daar wordt nu nader intern onderzoek naar verricht en dat zal eerder weken dan dagen duren, " aldus de woordvoerder. Wat er allemaal bij dat interne onderzoek onder de loep wordt genomen, wil de politie niet zeggen.

De provincie Drenthe laat in een reactie weten 'dat ze voor dit onderzoek een gecertificeerd recherchebureau heeft gekozen, en dat de kwestie Elsinga verder een zaak is tussen mevrouw Elsinga en haar werkgever, de nationale politie'. Verder laat de woordvoerder weten dat er 'op korte termijn' duidelijkheid komt over de vier ambtenaren en hun strafontslag, maar of dat deze week nog is kon hij niet zeggen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl