'Dubbele pet onderzoekster recherchebureau onwenselijk en ontoelaatbaar'

ASSEN - Het is 'onwenselijk' en 'ontoelaatbaar' dat iemand die bij de politie werkt ook recherchewerk doet voor een particulier recherchebureau. Dat zegt mr. dr. Nico Kwakman, universitair docent strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Kwakman reageert daarmee op het nieuws dat de onderzoeksleidster van het fraude-onderzoek bij de provincie Drenthe in opspraak is geraakt. Greet Elsinga deed voor de provincie Drenthe namens het recherchebureau Marple onderzoek naar mogelijk plichtsverzuim door vier ambtenaren. Daarnaast werkt ze bij de nationale politie. Die stelt nu een intern onderzoek in naar haar en ondertussen mag ze geen recherchewerk meer doen voor Marple.

Belangenverstrengeling

Volgens Kwakman is de politie gebonden aan allerlei regels, wetten en waarborgen om te voorkomen dat de overheid zich al te makkelijk bemoeit met burgers, terwijl particuliere recherchebureaus wel allerlei zaken mogen doen die normale opsporingsambtenaren niet mogen. "De politie moet elke schijn van partijdigheid en belangenverstrengeling voorkomen, en dus kan dit niet." Kwakman heeft dit nog niet eerder meegemaakt, en of dit volgens de politiewet officieel niet kan, weet hij niet exact. "Maar ik kan u op een briefje geven dat het ontoelaatbaar is, dat iemand tegelijkertijd betrokken is bij een particulier recherchebureau. En ik vraag me af of er geen disciplinaire maatregelen worden getroffen."

Ook bij de provincie zal men wel geschrokken zijn, vermoedt Kwakman. "De betrokken ambtenaren worden ontslagen, begreep ik. Maar als er nu ook een strafzaak van zou moeten komen, in dit geval mag het bewijsmateriaal niet voor een strafvorderlijk opsporingsonderzoek worden gebruikt. Want dat is door het dubbele pettenverhaal niet meer te gebruiken."

Zie ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.