'Nieuwe bezuinigingen Drents busvervoer zijn aderlating'

ASSEN - Het OV-bureau Groningen Drenthe komt met een nieuw pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Voor volgend jaar moet nog eens 1,8 miljoen euro worden bezuinigd.

OV-studentenkaart

Oorzaak is onder meer een andere verdeling van de opbrengsten van de OV-studentenkaart. Eerder werd uitgegaan van een extra bezuiniging van 2,5 miljoen euro, maar door eerdere investeringen hoeft het OV-bureau minder te snijden in de dienstregeling.

Stadsdiensten Assen

Het dagelijks bestuur van het OV-bureau stelt onder meer voor om in Drenthe een half miljoen euro te besparen op de stadsdiensten in Assen. Dit gebeurt onder meer door het combineren van buslijnen. Op de stadsdienst in Meppel wordt twee ton bezuinigd door deze in de avond en op zondag te laten vervallen, Daarvoor in de plaats komen er wel nieuwe streeklijnen tussen Meppel en Hoogeveen.

Andere bezuinigingen

Andere bezuinigingen die worden voorgesteld voor de regio Drenthe zijn:
- Het beëindigen van een experiment met een servicebus van Noord-Drenthe naar Haren.
- Het verleggen van de busroute tussen Exloo en Weerdinge.
- Stadsdienst 1 in Hoogeveen niet meer laten rijden in de avonduren en op zondag.
- Stadsdienst 2 wordt een kleinere bus.
- De buslijn Hoogeveen - Dwingeloo/Orvelte krijgt een nieuwe route bij Lhee en rijdt in de daluren met een kleinere bus.
- De busverbinding tussen Echten en Dwingeloo wordt een LijnBelBus.

Ingevoerd

De meeste maatregelen worden per 14 december ingevoerd. Sommige ingrepen worden al na de zomervakantie gedaan. Volgens OV-bureau-directeur Jan van Selm is er bij de bezuinigingen vooral gekeken naar het slimmer organiseren en combineren van buslijnen en worden minder rendabele lijnen opgeofferd. De maatregelen moeten nog besproken worden met de Staten van Drenthe en Groningen.

Aderlating

Wethouder Ton Dohle van Meppel noemt de maatregelen een aderlating voor het openbaar vervoer in Meppel. Hij gaat bezwaar aantekenen tegen de plannen. Wethouder Jan Steenbergen van Hoogeveen vindt de bezuinigingen onacceptabel, maar hij gaat vrijdag eerst in gesprek met het OV-bureau. Als de plannen zo blijven zal ook hij bezwaar aantekenen. Reizigers in de stadsbussen zijn ook niet te spreken over de bezuinigingsplannen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl