Coalitiebesprekingen in Assen afgebroken; SP stapt uit overleg

Stadhuis van Assen
Stadhuis van Assen
ASSEN - De SP is uit de coalitiebespreking in Assen gestapt. De besprekingen tussen PvdA, D66, ChristenUnie en SP zijn afgebroken.
Aanleiding daarvoor is een verschil van mening tussen de kerncoalitie van PvdA, D66 en ChristenUnie enerzijds en de SP anderzijds over de voorbereiding en aansturing van de decentralisatie in de zorg en het armoede- en participatiebeleid. De SP wil een fonds oprichten om de gevolgen van de decentralisatie in de zorg op te vangen. PvdA, ChristenUnie en D66 willen dat niet op voorhand al doen.

De SP was één van de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Het heeft nu vier zetels in de raad. Ook D66 en ChristenUnie wonnen en hebben nu vijf zetels. De PvdA verloor, maar bleef met zes zetels nipt de grootste partij in Assen.

Fractievoorzitter Jan Broekema van de SP zegt dat de partijen gezamenlijk deze conclusie hebben getrokken. De partij is teleurgesteld over de gang van zaken. De SP wilde compromissen sluiten over bijvoorbeeld de ontwikkeling van bedrijventerrein Assen-Zuid en woningbouw in het Havenkwartier.

Fractievoorzitter Smit van de PvdA zegt dat de partijen er alles aan gedaan hebben om dit tot een succes te maken. Maar de verschillen zijn niet te overbruggen. Vanavond gaan de drie partijen opnieuw rond de tafel. PvdA, D66 en ChristenUnie hebben als kerncoalitie een vierde partij nodig. De VVD heeft eerder aangegeven beschikbaar te zijn, maar het logischer te vinden gezien de verkiezingsuitslag, eerst een coalitie met de SP te onderzoeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl