Bevolkingskrimp versnelt in Drenthe

Omslagpunt in kantorenmarkt
Omslagpunt in kantorenmarkt
ASSEN - De bevolkingskrimp in Drenthe zet versneld door. Begin 2014 telde de provincie 930 inwoners minder dan een jaar eerder, meldt het CBS. Het is derde jaar op rij dat de bevolking in de provincie afneemt en het is bovendien de hardste daling tot nu toe.
Inmiddels wonen er net iets minder dan 489.000 mensen in Drenthe. Dat waren er drie jaar geleden nog zo'n 2500 meer. Nog slechts vier gemeenten krompen afgelopen jaar niet en eigenlijk is het alleen in Meppel dat er nog sprake is van een enigszins serieuze bevolkingsgroei. Ook Noordenveld en Tynaarlo blijven nog redelijk in de plus. Zelfs Assen, tot 2011 nog de voornaamste groeikern van de provincie, is nu een heuse krimpgemeente geworden, met twee jaren van - minimale- krimp op rij.

Scholen, winkels en bedrijven weg

Bevolkingskrimp kan gevolgen hebben voor de leefbaarheid in een gemeente. Zo verdwijnen scholen, bedrijven en winkels uit gebieden waar de bevolking afneemt, waarschuwt de Rijksoverheid.

Het CBS constateert dat in heel Nederland er een duidelijke trek naar de steden gaande is. De gemeenten met meer dan 100.000 inwoners nemen driekwart van de totale bevolkingsgroei van Nederland voor hun rekening. Drenthe volgt dat beeld dus totaal niet: Emmen, de enige gemeente hier met meer dan 100.000 inwoners, is al jaren aan het krimpen.

Bevolkingskrimp in Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl