'Fraudeonderzoek van recherchebureau broddelwerk'

BEILEN/ASSEN - Het fraudeonderzoek bij de provincie Drenthe, uitgevoerd door recherchebureau Marple, kan regelrecht de prullenbak in omdat het broddelwerk is. Tot dat vernietigende oordeel komt oud-rechercheur Dick Gosewehr uit Vledder.
Gosewehr analyseerde het onderzoekrapport, op basis waarvan een van de vier onderzochte provincieambtenaren strafontslag aangezegd heeft gekregen. De oud-rechercheur van de politie deed dat op verzoek van jurist Ferre van de Nadort uit Beilen, die de provincie-medewerker bijstaat en die al sinds februari thuiszit.

De oud-rechercheur laat geen spaan heel van het werk van het recherchebureau. De onderzoeksmethodes doen hem denken aan de tijd van de voormalige DDR en de Stasi-praktijken. Er is volgens hem sprake van een enorme inbreuk in de privacy van mensen. "Als je ziet wat ze hebben toegepast aan methodes, heb je het idee dat het hier bijna om moord gaat. En dat terwijl het nu gaat om wat verschrijvingen van ambtenaren als het gaat om kilometervergoedingen en verlofuren. Mensen worden hier bejegend alsof ze de verschrikkelijkste dingen hebben gedaan."

Schamen

Gosewehr vindt niet dat er aan waarheidsvinding is gedaan, maar dat er vooral gescoord moest worden, en dat er net zolang gezocht is totdat er maar iets gevonden werd. "En ik heb zelfs het idee dat ze de waarheid hier en daar een handje hebben geholpen." Concreet wil Gosewehr daar niet op ingaan, omdat de jurist voor wie hij de analyse heeft gedaan daarmee wil wachten. "Maar met deze manier van onderzoeken moet je je schamen als werkgever, dat je je werknemers dit soort dingen aandoet."

Jurist Ferre van de Nadort ziet de analyse als bevestiging voor het verhaal van zijn cliënt en de bedenkingen die hij zelf al had over de onderzoeksmethodes, waarbij track en trace is toegepast op de privéauto van zijn cliënt en er ook telefoongesprekken zijn afgeluisterd. Hij heeft de analyse doorgestuurd naar de provincie, en ook rechtstreeks naar verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink.

Geen commentaar

De provincie Drenthe laat via de woordvoerder weten 'geen commentaar te geven, zolang er geen besluit is genomen over de vier provincieambtenaren, en het wel of niet definitief doorzetten van strafontslag'. Dat gebeurt op korte termijn, zo laat hij weten. De provincie liet vorig jaar rechercheonderzoek doen naar mogelijk plichtsverzuim door ambtenaren. Daarbij ging het onder meer over het doorverkopen van gekapt hout van de provincie en het zonder toestemming gebruiken van afgedankte spullen, zoals kapotte abri's en oude lantaarnpalen. Daar zou uiteindelijk weinig tot niets van gevonden zijn.

Zie ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.