Nieuw middel helpt lelietelers ziekten te bestrijden

VLEDDER - Een doorbraak wordt het genoemd in de lelieteelt. Het gebruik van het desinfectiemiddel nontox tegen bacteriën, schimmels en virussen in bloembollen.
Het middel is gemaakt van water en zout, elektrisch behandeld en een idee van het Asser bedrijf Watter. Als dit werkt, dan is het gebruik van chemische middelen in de bollenteelt veel minder nodig. Leliebollen ondervinden veel schade door bacteriën, schimmels en virussen. Tot op heden kunnen deze plagen alleen met hulp van chemische behandeling worden verholpen. Het probleem kost de sector veel geld. Met het gebruik van nontox van het bedrijf Watter is het mogelijk om de plagen effectiever te lijf te gaan.

Middel niet schadelijk

Nontox wordt gemaakt met hulp van water, zout en elektriciteit. Het Assense bedrijf Watter heeft het wereldwijde patent. Nontox wordt ook in de kuikenhouderij gebruikt en ook in ziekenhuizen als desinfectiemiddel. Er is geen toetsing nodig voor het middel, omdat het niet schadelijk is voor mens en natuur. "Het is bijna te mooi om waar te zijn", zegt bollenteler Hans van de Heijden uit Vledder. Volgens van der Heijden is het duidelijk dat het werkt, maar moet het nu wetenschappelijk worden vastgesteld. Daarom wordt in opdracht van de stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt (ROL) onderzoek gedaan door de Wageningen Universiteit en het Hilbrands Laboratorium in Wijster. De definitieve resultaten zijn pas over enkele jaren beschikbaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.