Hollandscheveld wil overblijfselen vervening toeristisch uitbuiten

HOLLANDSCHEVELD - Hollandscheveld moet de laatste restanten van de vervening herstellen en toeristisch uitbuiten. Dat wil de Vereniging Hollandscheveld.
Een deel van het overgebleven wijkensysteem moet geschikt worden gemaakt als kanoroute met recreatiegebied Schoonhoven als middelpunt. Goed voor toerisme, cultuurbehoud en het in stand houden van winkels en voorzieningen in het dorp zo is te lezen in een ambitieus plan van de Vereniging Hollandscheveld: naar een Vitaal Veenkoloniaal gebied. Jan de Vries van de vereniging: 'We hebben in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw nadat de wijken niet meer nodig waren voor het vervoer van turf en landbouwproducten ze grotendeels gedempt. Water weg en asfalt erover. Logisch, want Hollandscheveld was over de weg niet ontsloten. Maar we zijn wel erg slecht met onze verveningscultuur omgegaan."

Volgens het plan is het mogelijk om delen van nog wel bestaande wijken met elkaar te verbinden, dwars door de recreatieplas en bossen van Schoonhoven, voor een doorgaande kanoroute. Bij de recreatieplas moeten in de toekomst nieuwe activiteiten ontwikkeld worden. De bossen verdrogen, dus een hogere waterstand die nodig is voor kanoën in de wijken komt ook de verdroging van de bossen ten goede volgens de Vereniging Hollandscheveld.

Het ambitieuze plan kan gerealiseerd worden binnen het Vitaal Platteland-beleid van de provincie met onder meer Europees geld. "Wellicht is het in deze tijd van economische crisis mogelijk er een werkgelegenheidsproject van te maken," oppert De Vries.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl