Drenten makkelijker naar ziekenhuizen in Duitsland

Ziekenhuis UMCG in Groningen
Ziekenhuis UMCG in Groningen
ASSEN - Patiënten uit Noord-Nederland kunnen in de toekomst makkelijker voor een behandeling naar een ziekenhuis in Duitsland. Onder leiding van het UMCG werken ziekenhuizen in de grensregio aan plannen die dit mogelijk maken.
Tot nu toe gaan patiënten amper over de grens. Dat heeft vooral te maken met de kans op verspreiding van besmettelijke ziektes en resistente bacteriën. Maar op dit vlak is de afgelopen jaren veel gebeurd.

"In Duitsland schrijven ze veel meer antibiotica voor dan in Nederland", zegt hoogleraar microbioloog professor dr. Alex Friedrich. "Bovendien heeft elk Nederlands ziekenhuis een specialist op het gebied van infectieziektes. Inmiddels werken we een poosje samen met Duitse ziekenhuizen. We zien het aantal infecties enorm dalen."

Ondanks die daling gaan er nog altijd weinig Nederlanders de grens over. Friedrich: "Als het al gebeurt, dan staat het meteen in de krant. Inmiddels werken we aan een gezamenlijke zorgregio. Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen stellen Duitse artsen aan en omgekeerd. We hopen dat dit effect heeft."

Volgens Friedrich heeft de grensoverschrijdende samenwerking grote voordelen, zowel financieel als voor de keuzevrijheid van patiënten. Friedrich: "Neem nu het geplande protonencentrum bij het UMCG. Als het er eenmaal staat dan zou het ook toegankelijk kunnen zijn voor kankerpatiënten uit Duitsland."

Ondanks alle inspanningen blijft het risico's op bacteriële besmetting door antibioticagebruik een zorgenkindje. Het Groninger PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken stelde onlangs nog kamervragen over dit onderwerp. Van Dekken wil dat er zo snel mogelijk afspraken worden gemaakt om het gebruik van antibiotica terug te dringen. Het kamerlid vindt dat de medicijnenindustrie hierin haar verantwoordelijkheid moet nemen. Binnenkort praat de Tweede Kamer over dit onderwerp.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl