Uniek Hoogeveens Herstelhotel geopend

HOOGEVEEN - In Hoogeveen is het eerste herstelhotel van Drenthe geopend. In het Herstelhotel kunnen mensen met een tijdelijke zorgvraag voor korte tijd opgenomen worden.
Ook mensen die tijdelijk geen hulp kunnen krijgen van hun mantelzorger kunnen hier terecht. Het herstelhotel doet ook dienst als huisartsenkliniek. Er zijn al wel herstelhotels in Nederland, maar die zijn gericht op het aansterken na een operatie in een ziekenhuis. Het Hoogeveense herstelhotel is een unieke combinatie: het is voor cliënten die nu noodgedwongen in een ziekenhuis worden opgenomen maar daar qua zorgvraag eigenlijk niet thuis horen, mensen die mantelzorg krijgen maar waarvan de mantelzorger tijdelijk die zorg niet kan verlenen en als behandelplek voor de gezamenlijke Hoogeveense huisartsen voor cliënten die tijdelijk aan bedgebonden zijn.

Het Herstelhotel is een initiatief van een aantal Hoogeveense huisartsen, het Jannes van der Sleedenhuis en thuiszorgaanbieder Icare. De zorgvoorziening is ondergebracht in een verbouwd leegstaand gedeelte van het woonzorgcentrum van het Jannes van der Sleedenhuis. Rijk van Omme van Het Jannes van der Sleedenhuis: "Mensen moeten steeds langer thuis blijven wonen, dat is goed, maar dan moet de zorg wel geregeld zijn. Dit initiatief vangt het tijdelijke gat in die zorg op tussen ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en mensen die thuis wonen."

De initiatiefnemers verwachten dat mensen op deze manier langer op een prettige manier thuis kunnen blijven wonen. Wie de financiën van deze nieuwe zorgvorm op termijn moet gaan betalen is nog niet duidelijk. Een deel valt onder de WMO en komt op het bordje van de gemeente, een deel valt onder de AWBZ en de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars hebben nog wat koudwatervrees, maar het is de verwachting dat ze in zullen zien dat deze vorm van zorg goedkoper kan zijn dan een onnodige ziekenhuisopname.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl